Cultura

Xàbia acull per primera vegada el IX Aplec de Danses de Les Marines

l'Aplec, que se celebrarà el diumenge 22, comptarà amb un Sarau Popular a la Plaça de l’Església a partir de les 12:30 hores
Aplex de Danses Xàbia / Aj. Xàbia

El pròxim 22 de setembre, Xàbia acollirà per primera vegada el IX Aplec de Danses de Les Marines, una trobada anual dedicada a les danses tradicionals de les comarques de la Marina Alta i Baixa. La regidora de Festes, Mavi Pérez, i la presidenta del Grup de Danses Portitxol de Xàbia, Isabel Martí, han presentat aquest divendres l’esdeveniment, que es preveu reunir unes 400 persones per ballar al carrer. El tancament de la jornada serà de luxe amb un concert de Pep Gimeno “Botifarra”, que presentarà el seu últim disc ‘Ja ve l’aire’.

Aplex de Danses Xàbia | AJ. Xàbia

Martí ha explicat que l’Aplec, que se celebrarà el diumenge 22, comptarà amb un Sarau Popular a la Plaça de l’Església a partir de les 12:30 hores, on tothom podrà gaudir i ballar les danses tradicionals de les nostres comarques acompanyades per la Colla Portitxol.

A partir de migdia, la festa es traslladarà al Parc Montaner per celebrar el dinar de germanor entre tots els grups de danses de la Marina Alta i la Marina Baixa. (Els tiquets per al dinar es poden reservar al 636 656 642).

A les 17:00 hores tindrà lloc l’acte central de l’Aplec, quan tots els balladors i balladores interpretaran junt amb la Colla del Portitxol la Dansà de la Marina a la plaça de l’Església. Tot seguit, el cantaor Pep Gimeno “Botifarra” conclourà el programa d’actes amb l’espectacle “Ja ve l’aire”.

Pep “Botifarra” ha dut a terme una important tasca de valorització i adaptació de cançons de tradició oral valenciana. El cantaor xativí és, probablement, el cantant tradicional valencià més reconegut, un autèntic fenomen de la música popular del nostre poble, ha destacat la regidora de Cultura i Festes Mavi Pérez.

El seu àlbum “Ja ve l’aire” compta amb 14 cançons, entre les quals es poden trobar melodies tradicionals i cants d’almacén i de treball, que han estat complementades amb arranjaments per adaptar-les a l’actualitat, aportant-los una sonoritat contemporània sense perdre l’essència de la cançó de base tradicional.

El dia 21, en la vespra del dia gran, tindrà lloc el Concert Didàctic amb Sagueta Nova de Biar, on es presentaran els balls apresos en el curs previ de seguidilles del sud valencià que es farà el mateix dia.

A més dels concerts, aquesta setmana el Grup de Danses Portitxol celebra el seu habitual Tradidanses, que comptarà amb una part didàctica per difondre la varietat de música i balls tradicionals del nostre territori. Enguany, hi haurà una conferència sobre Dansa i Matemàtiques el dimecres 18, tallers de percussió tradicional el dijous 19 i de danses tradicionals el dissabte 21.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *