Política municipal

Unanimitat a Dénia per posar fre als habitatges turístics en el nucli urbà

Els cinc grups municipals han aprovat la suspensió cautelar d’emissió de certificats de compatibilitat per a habitatges turístics
Part del nucli urbà de Dénia vist des del castell / Miriam Pagán

Els cinc grups municipals de l’Ajuntament han aprovat la suspensió cautelar, durant un any, d’emissió de certificats de compatibilitat per a habitatges turístics en el centre urbà; així com del canvi d’ús de baixos comercials en habitatges turístics.

Aquesta suspensió no afecta les zones de Les Marines, Les Rotes ni el Montgó.

La regidora de Territori, Maria Josep Ripoll, ha fet menció a l’estudi encarregat a la Universitat d’Alacant, en el qual es revela que hi ha 5.000 habitatges turístics legals a la ciutat.

L’estudi proposa regular la densitat d’aquest tipus d’habitatges; d’ací que s’adopte la decisió de suspensió cautelar, durant un any. Ripoll ha afegit que aquesta qüestió es definirà en el Pla General Detallat.

Pel que fa al decret de la GVA per a regular els habitatges d’ús turístic, del 2 d’agost, Ripoll assenyala que facilita que els baixos comercials es puguen reconvertir en habitatges turístics “flexibilitzant les condicions d’habitabilitat”. La regidora també ha assegurat que l’estudi de la Universitat d’Alacant es presentarà, al setembre, en el Consell d’Urbanisme, per a estudiar les mesures a implantar.

La regidora de Territori, Maria Josep Ripoll. / Tino Calvo

Compromís

El vicealcalde i portaveu de Compromís per Dénia, Rafa Carrió, ha criticat que el decret de la GVA “no aporta solucions als problemes dels pisos turístics” i “no presenta mesures efectives per a limitar noves llicències de pisos turístics i actuar contra els lloguers il·legals”.

Així mateix, lamenta que “es desentén de la responsabilitat d’inspeccionar la il·legalitat dels habitatges turístics”. Carrió ha recordat que, a més d’aquesta suspensió cautelar, l’Ajuntament s’ha adherit a la iniciativa del Ministeri de Consum de “perseguir la publicitat dels habitatges vacacionals sense llicència”.

El portaveu nacionalista ha incidit en la necessitat de “mesures de regulació del lloguer com la declaració de zona tensada, que limita els preus dels lloguers”. I ha advocat per “compaginar la convivència entre residents i visitants”.

Intervenció del vicealcalde Rafa Carrió. / Tino Calvo

Oposició

El regidor de Gent de Dénia, Mario Vidal, ha recordat que aquesta formació ja va presentar una moció amb un protocol per a regular els lloguers turístics. Vidal ha reconegut aquesta suspensió cautelar com “una mesura adequada”, tot i que Dénia no té zones tensades.

I s’ha interessat per conéixer com afectarà aquesta mesura els nuclis de la Xara i Jesús Pobre. Sobre això, Ripoll ha respost que en les dues EATIM ja està avançat el Pla Detallat del PGE, i seran les mateixes Entitats Locals Menors les que decidiran “si volen introduir o no una mesura similar”.

Per part seua, el regidor de Vox, Félix Redondo, ha preguntat per l’afectació d’aquesta mesura a les sol·licituds que ja estan presentades. A la qual cosa la regidora de Territori ha contestat que continuaran amb la seua tramitació.

Des del PP, el regidor Carlos Barona, encara que ha defensat la necessària regulació al respecte, ha recriminat que en els 8 anys del Botànic no s’havia fet res al respecte. Barona ha retret que “podrien haver-ho fet abans d’arribar a un punt, en què no hi ha habitatges per als dianencs”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *