Política municipal

Calp sol·licita l’emergència sanitària forestal per la seca del pi

El ple també sol·licita la regeneració de les platges de l'Arenal-Bol i la Fossa
Moment del ple de setembre / Ajuntament de Calp

El ple de l’Ajuntament de Calp ha aprovat per unanimitat sol·licitar a la Conselleria de Medi Ambient la declaració d’emergència sanitària forestal a causa de la greu situació que enfronten els pins carrascos a conseqüència de la prolongada sequera que afecta el territori nacional.

El regidor de Medi Ambient, Pere Moll, ha explicat que la sequera prolongada ha afavorit la proliferació de plagues, destacant que un gran nombre de pins estan sent atacats per un paràsit anomenat Nematode de la fusta del pi, que és transmés a altres exemplars per un escarabat autòcton. Aquest nematode xucla la saba de l’arbre, causant el seu marciment i seca.

“Açò és un problema real i, davant la impotència que em produïx aquesta situació, presentem aquesta proposta perquè la Conselleria declare la seca del pi com a emergència sanitària forestal a les zones afectades de la Comunitat Valenciana i mobilitze els recursos necessaris per a fer front a aquesta crisi”, ha destacat Moll. També ha subratllat que Calp és la primera corporació municipal a fer aquesta sol·licitud a la Generalitat.

L’Ajuntament de Calp també ha sol·licitat una assignació pressupostària extraordinària per a finançar un pla de contingència integral, que incloga mesures de prevenció, detecció primerenca, control i recuperació dels ecosistemes afectats.

A més, demana a la Conselleria que implemente un Pla d’Acció Urgent per a la detecció primerenca i control del vector, l’eliminació de focus d’infecció, i la substitució de masses forestals malaltes per espècies autòctones, junt amb la promoció de la investigació de la malaltia i un pla de sensibilització ciutadana.

Aquesta situació no sols afecta els arbres, sinó que també incrementa el risc d’incendis forestals en el municipi.

Regeneració de platges

D’altra banda, el ple de l’Ajuntament de Calp va aprovar per unanimitat sol·licitar al servei provincial de Costes la regeneració de les platges del municipi, especialment les d’Arenal-Bol i la Fossa.

La proposta argumenta que aquestes platges han perdut arena, particularment en la zona de la platja de la Fossa, prop del Penyal d’Ifac, i en diverses àrees de la platja de l’Arenal, com Borumbot i enfront de l’Hotel SolyMar.

Segons un estudi de l’Institut d’Ecologia Litoral (IEL), aquesta situació es deu a la dinàmica litoral de Calp, influenciada pels corrents marins.

Per això, es demana a Costes que duga a terme una regeneració natural d’aquestes platges de manera sostenible i seguint les recomanacions de l’esmentat estudi.

L’única vegada que es va regenerar una platja a Calp va ser a principis dels anys 90, quan es van realitzar treballs per a recuperar la platja de l’Arenal-Bol.

Llavapeus

Un altre tema tractat en el ple va ser el dels llavapeus de les platges. Després dels nombrosos problemes en el seu funcionament aquest estiu, que van generar múltiples queixes per part dels usuaris, es va acordar sol·licitar a Turisme Comunitat Valenciana la delegació de competències per a l’explotació del sistema de captació, bombeig i distribució d’aigua per als llavapeus en les platges d’Arenal-Bol i la Fossa. L’objectiu és millorar l’eficiència del servei a través de la gestió directa.

Aquest punt va ser aprovat per l’equip de govern (Somos Calpe, PSPV-PSOE i Compromís) i Defendamos Calpe, amb els vots en contra del PP.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *