El ple de setembre en la capital de la comarca captava l’interés tant de les agrupacions animalistes com de taurines de la comarca. La principal raó ha sigut la moció presentada pel Partit Popular de Dénia amb l’objectiu de revitalitzar i enfortir la festa de Bous a la Mar.
Amb el saló plenari ple i davant la mirada de taurins i antitaurins, Dénia viu un nou capítol en el seu debat sobre els Bous a la Mar. Els protestants animalistes van formar a escales del consistori, portant pancartes amb diversos lemes; «Tortura no és cultura», «Ondara no es vol tacar de sang» o «Bous a la mar, maltractament animal».
Moció Bous a la Mar per part del PP
Sense haver de lamentar altercats ni confrontacions, l’atenció s’ha centrat en la sessió, en la qual José Antonio Cristóbal, edil dels populars, ha presentat la moció repassant el recorregut que ha tingut la festa al llarg dels anys fins al moment en el qual es declarava com a Festa d’Interés Turístic Nacional en 1993. «En aquell moment, Sebastià García era alcalde quan van rebre el distintiu», remarcava el popular.
«És una tradició cultural, històrica i senyal de la ciutat de Dénia, a més d’un reclam turístic», comentava Cristobal. I afig: «L’equip de govern busca suprimir la festa i fer desaparéixer bous a la mar del programa de la Festa Major».
L’edil tancava la seua intervenció amb els dos punts que reclamen amb esta moció:
1. Incloure les sessions matinals i les dos entrades eliminades en el programa de la Festa Major.
2. Creació d’una Taula de revitalització i millora de Bous a la Mar amb tots els actors socials i institucionals.
Gent de Dénia es posiciona a favor de la moció
Mario Vidal, portaveu de Gent de Dénia, ha volgut posar el focus en què esta moció i debat «arriba tard, quan hauria d’haver tingut lloc al març».
«És un tema que gestiona controvèrsia, això ho tenim clar, però hauria de ser molt més senzill assegurar les condicions dels animals en la festa», remarcava el portaveu. A més, Vidal ha volgut fer una pregunta oberta i una reflexió per a posicionar-se en posicionar-se a favor de la moció: «Es pot tornar a instaurar o ens la lleven? Les festes són cada any són més fluixes, i intenten anul·lar la festa taurina, quan hauríem de dinamitzar-les i fer una consulta popular».
VOX insistix que es faça una plaça de bous en condicions
Que el partit que representa Félix Redondo anava a votar a favor d’esta moció no era cap sorpresa. De fet, han aprofitat el focus i l’ocasió per a remarcar que el que necessiten les festes de Dénia per a assegurar unes bones condicions per als animals és «una plaça de bous en condicions«.
«Els animals patixen, és cert, fins i tot pot morir algun, però no és raó per a eliminar una festa amb tanta tradició», va assegurar el portaveu. I va voler afegir un símil: «Si un conductor mor en un accident, què fem, prohibir els vehicles?».
Redondo assegurava que es tracta d’una tradició que «compta amb el suport majoritari de la població» i que no pot entendre que es vulga eliminar.
L’equip de govern defén que no volen eliminar Bous a la Mar
Després de l’exposició dels grups de l’oposició, Raúl García de la Reina, regidor de Festes, va prendre la paraula per a remarcar diversos punts perjudicials que tenen els festejos taurins. «Este estiu va morir un altre animal i fa unes setmanes es va imposar una correguda de bous a Ondara», va argumentar l’edil.
«Parlen d’incloure veterinaris i controls perquè els animals estiguen més protegits com si fora una solució, quan és una cosa que es porta fent des de fa anys i seguixen presents», va remarcar el socialista.
A més, va voler remarcar que les temperatures a mig dia, quan se celebren les sessions de Bous a la Mar, «són insofribles tant per a persones com per a animals«. De la Reina va afegir que respecta als seus predecessors en el càrrec, que van donar suport a la festa i la van gaudir, però argumenta que «les festes evolucionen i escoltem les opinions de la ciutadania». Insistix que l’equip de govern no vol eliminar la festa de Bous a la Mar.
De la mateixa manera, l’alcalde Vicent Grimalt i la líder de l’oposició i portaveu del PP, Pepa Font, van mantindre una acalorada discussió en afirmar esta última que el munícipe havia fet declaracions públiques amb eixos termes. «Li convide que demà faça una roda de premsa i mostre eixes declaracions no sols meues, de qualsevol dels integrants de l’equip de govern», li va remarcar Grimalt a Font.
I des de Compromís, Valen Alcalà va posar l’accent en «l’estrés i sofriment evidents dels animals en estes festes» i va acusar el Partit Popular d’usar esta moció com «excuses buides amb l’únic objectiu de mantindre un conflicte entre la població».
A més, Alcalà va voler fer veure que «hem de ser conscients que per a progressar, cal prendre mesures polítiques, encara que no siga a gust de tots». I va finalitzar la seua intervenció assegurant que «cal evolucionar cap a un major respecte cap als animals. No volem abolir, sinó fer un canvi cap al respecte i alineades amb les lleis».
Finalment, la moció va ser rebutjada amb els vots a favor de Gent de Dénia, VOX i el PP, mentres que Compromís i PSPV-PSOE votaven en contra.