Cultura

Un grup de llauradors i Víctor Moreno, III Premis d’Honor Vila d’Ondara

Els guardons es lliuraran el 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, en l’acte institucional
Acte commemoratiu del 9 d'Octubre de 2023 a Ondara, amb la muixeranga / Ajuntament d'Ondara

L’Ajuntament d’Ondara ha donat a conèixer el veredicte del jurat dels ‘III Premis d’Honor Vila d’Ondara’, que enguany 2024, tindran com a guardonats, a nivell col·lectiu, a un grup de persones (llauradors i llauradora) que tenen com a denominador comú l’amor per la terra (María Cervera Forqués, José Gil Zaragoza, Juan Ginestar Doménech, José Mut Poquet, Enrique Roig Pérez, Vicent Sastre Martí, i Baptista Sendra Castellano); i a nivell individual, a l’ondarenc Víctor Moreno Pérez.

El jurat dels “III Premis d’Honor Vila d’Ondara” ha estat integrat per Sergi Mallol; Rosa Seser; la regidora de Cultura, Àngels Grimalt; el regidor de Normalització Lingüística, Jordi Dominguis; l’alcalde, José Ramiro;  i la tècnica de Cultura d’Ondara Ximi Vives (com a secretària sense vot).

Després de considerar les quatre candidatures presentades i havent practicat les diligències per comprovar els mèrits o serveis prestats dels proposats, ha valorat les candidatures i acordat que els guardonats siguen els esmentats anteriorment.

El jurat ha remarcat que els mèrits de tots i totes els candidats i candidates «no ha fet gens fàcil la tria dels guardonats». Els “III Premis d’Honor Vila d’Ondara” es lliuraran el pròxim dimecres 9 d’octubre, en l’acte institucional que celebrarà l’Ajuntament d’Ondara.

Premi a nivell col·lectiu

La distinció 9 d’Octubre Vila d’Ondara 2024 dedicada a grups i col·lectius del municipi ha sigut enguany per a un grup de persones (llauradors i llauradora) que tenen com a denominador comú l’amor per la terra (María Cervera Forqués, José Gil Zaragoza, Juan Ginestar Doménech, José Mut Poquet, Enrique Roig Pérez, Vicent Sastre Martí, i Baptista Sendra Castellano).

La presentació d’aquesta candidatura destaca que «sense terra no hi ha civilització, no hi ha res de res», i que hui, pràcticament ningú treballa la terra amb dedicació completa; «l’ofici de llaurador agonitza», però ressalta que «encara queda un grapat de valents que amb el seu coratge, dóna exemple i avisa del que està per vindre; Quan nosaltres deixem de treballar la terra, qui produirà els aliments?».

En la presentació de la candidatura es refereix a aquest grup de persones com «un ramellet d’edat avançada que té un denominador comú, l’amor per la terra» i, en consideració a la seua fidelitat, se’ls proposa per al premi col·lectiu Vila d’Ondara.

Des de la Regidoria de Cultura es proposa a la ciutadania que en cas de conèixer a qualsevol altra persona que se senta representada i inclosa en aquest col·lectiu de llauradors, que contacte amb el departament de Cultura (ximivives@ondara.org ) per poder ser valorada i afegida en la candidatura.

Premi individual

Quan a la distinció individual dels Premis 9 d’Octubre Vila d’Ondara 2024 serà per a  l’ondarenc Víctor Moreno Pérez, Doctor en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport; Premi Nacional en recerca en Medicina Esportiva i professor titular en la Universitat Miguel Hernàndez d’Elx. És el creador de més de 80 articles científics sobre medicina i rendiment físic esportiu en futbol, ciclisme i tenis, i ha treballat amb reconeguts esportistes nacionals i internacionals.

Els guardons “III Premis d’Honor Vila d’Ondara” es lliuraran el pròxim dimecres 9 d’octubre, Dia de la Comunitat Valenciana, en l’acte institucional que celebrarà l’Ajuntament d’Ondara a les 12 hores, en què es realitzarà la tradicional ofrena d’una corona de llorer al Claustre de l’Ajuntament i tindrà lloc l’actuació del Grup de Danses Ocell acompanyades per d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals.

Prèviament, des a les 11 hores es realitzarà des de la Plaça 9 d’octubre el passa-carrer pel poble amb d’Ondara Colla de Dolçaines i Tabals acompanyats pel Grup de Danses Ocell.

Cal esmentar que com cada any, dins del programa commemoratiu del 9 d’octubre, també tindrà lloc aquest divendres 4 d’octubre a  la Casa de cultura a les 20 hores, l’acte de Lliurament del VIII Premi de Composició per a dolçaina i piano. Vila d’Ondara, amb la interpretació per part de Josep Alemany i David González de les obres presentades en aquesta edició.

D’altra banda, destacar que el dibuix guanyador del Concurs de Dibuix 9 d’Octubre 2023 del CEIP Sanchis Guarner,  obra de l’alumna Carla De Dios Aranda, il·lustra el cartell commemoratiu del 9 d’Octubre de l’Ajuntament d’Ondara.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *