Societat

Homenatge a Dénia als seus veïns centenaris

Hui, 3 d'octubre, la celebració del Dia Internacional de les persones majors es trasllada a la residència
Homenatge als veïns i veïnes centenàries de Dénia / Tino Calvo

El dia 1 d’octubre es commemora el Dia Internacional de les persones majors i la Regidoria del Major de l’Ajuntament de Dénia va voler sumar-se a la celebració organitzant un acte social i festiu a l’auditori del Centre Social per a les persones majors de la ciutat.

Sota el lema “Compta la teua vida per somriures i no per anys”, el manifest llegit per la regidora del Major, Marta Gascó, reivindicava “que complir anys ens dona experiència i ens permet gaudir de la vida i de la companyia de la gent que volem i ens vol. La societat, moltes vegades, tendix a menysprear una etapa de la vida que està plena de riqueses”. Però res més lluny de la realitat. “Ser major té els seus plaers -va afirmar Gascó- que, encara que diferents, no són menys que els plaers de la joventut”.

Malgrat destacar este aspecte positiu de l’edat madura i la vellesa, el manifest té també un caràcter reivindicatiu i defén “que les persones majors són diverses i heterogènies; que ser majors no les fa vulnerables i fràgils; demana que es deixe de tractar de manera diferencial a les persones en funció de la seua edat; recorda que les persones majors tenen drets i deures, els mateixos que la resta de la ciutadania adulta de la nostra societat; afirma que és inajornable que es respecte la seua autonomia i presa de decisions i, en definitiva, clama perquè es defenguen i respecten els seus drets”.

“Protegir els nostres majors, reconéixer la seua contribució en el desenrotllament econòmic i social, i destacar el seu paper com a part fonamental de les famílies, són alguns dels objectius d’esta commemoració”, va assegurar la regidora.

Foto galeria de Tino Calvo

Guardians de la història i la memòria

Després de la lectura d’este manifest, la cantant Rosa Rodríguez Spiteri va oferir un concert molt aplaudit pel públic, subvencionat per la Diputació d’Alacant, al qual va seguir l‘homenatge que l’Ajuntament de Dénia va rendir als veïns i veïnes centenàries.

María Antonia Barboza, Humbert Castro, Juan Frasés, Pierina Larizzate i Amando Pérez van rebre de mans de l’alcalde, Vicent Grimalt, i de la regidora del Major, Marta Gascó, una placa de reconeixement, i van sentir el respecte i l’estima de tots els presents a la sala.

“Humberto, Pierina, María Antonia, Juan i Amando tenen cadascun les seues històries de vida i en elles, segur, hauran moments amargs i molts altres alegres. Però mai han dubtat a emprendre nous projectes independentment de l’edat; de continuar perseguint somnis sense comptar anys. Per a mi, personalment, són un exemple a seguir”, va assegurar l’alcalde en les paraules que va dedicar als homenatjats.

La regidora Marta Gascó els va expressar que “vosaltres sou vida perquè guardeu la nostra memòria, manteniu pròxima la història: la pròpia. Comptar amb vosaltres en la família és tindre vida, és mantindre un lloc ple de records, tant pels qui parleu, converseu i conteu històries i gestes, com per aquells que, pel procés biològic normal, ens feu a nosaltres reprendre els records com a hams i excuses de conversa, per a aterrar-vos en el vostre dia a dia”.

Celebració a la residència de Santa Llúcia

Una novetat d’este Dia internacional de les persones majors a Dénia és que, per primera vegada, la celebració es trasllada a la residència de persones majors Santa Llúcia. El dijous 3 d’octubre, a partir de les 17 hores, es farà la lectura del manifest i, a continuació, hi haurà una actuació musical i un berenar per a les persones residents i les seues famílies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *