Cultura

Dénia celebra el 9 d’Octubre amb discursos enfrontats sobre la identitat valenciana

Els portaveus van utilitzar l'acte per a fer reivindicacions polítiques i culturals
L'alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, realitza el seu parlament durant l'acte institucional del 9 d'Octubre a Dénia. / Tino Calvo

Dénia va celebrar el 9 d’Octubre amb música, danses tradicionals i discursos dels partits polítics locals. Els portaveus van utilitzar l’acte per a fer reivindicacions polítiques i culturals. Els discursos van reflectir les postures oposades entre els grups polítics, des del nacionalisme valencià fins al centralisme espanyol.

Mario Vidal (Gent de Dénia): “Un poble lliure de manipulacions”

En primer lloc, Mario Vidal, de Gent de Dénia, va fer una crida a la unitat. Vidal va defensar un poble “lliure de manipulacions” i va demanar deixar de costat les ideologies per a millorar Dénia.

Félix Redondo (VOX): Valencià no és català i… “¡Viva España!”

Tot seguit, Félix Redondo, portaveu de Vox, va ser més contundent. Va afirmar que els “Països Catalans mai han existit” i va criticar els partits que defensen aquesta idea. A més, va reivindicar el valencià com a llengua cooficial, diferent del català, i va concloure el seu discurs amb un “Viva España”.

Rafa Carrió (Compromís): País Valencià com a “nació dins d’un estat plural”

Rafa Carrió, de Compromís, va defensar el País Valencià com una nació dins d’un estat plural. Va destacar la importància de l’autogovern i d’un finançament just. També va reivindicar el valencià com a eix vertebrador de la identitat valenciana.

José Antonio Cristóbal (PP): Respecte per la identitat “sense apropiacions polítiques”

Des del Partit Popular, José Antonio Cristóbal va demanar respecte per la identitat valenciana sense apropiacions polítiques. Cristóbal va elogiar la Generalitat actual per les seues polítiques de benestar i llibertat de les persones.

Maria Josep Ripoll (PSPV-PSOE): La fi de l’autoodi dels valencians

Maria Josep Ripoll, del PSPV-PSOE, va criticar l’autoodi dels valencians, especialment en l’àmbit lingüístic. Va lamentar que, mentre es debat sobre la llengua, altres elements de la identitat valenciana com els paisatges i el patrimoni han sigut descuidats.

Vicent Grimalt (alcalde de Dénia): “La diversitat cultural ha conformat la identitat de Dénia al llarg dels segles”

Finalment, l’alcalde Vicent Grimalt va destacar la diversitat cultural que ha conformat la identitat de Dénia al llarg dels segles. Va recordar les diferents civilitzacions que han deixat la seua empremta en la ciutat, com els romans, els musulmans i els cristians.

Després dels discursos del 9 d’Octubre, l’acte va finalitzar amb un concert de l’Agrupació Artística Musical de Dénia i actuacions de danses valencianes a càrrec de Dianium Dansa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *