Festes

EME Teulada Moraira demana l’abolició del bou embolat

El portaveu d'EME, Héctor Morales, ha presentat una moció "per a l'abolició d'una pràctica tradicional que causa un gran patiment"
Imatge d'una celebració de bou embolat / Viquipèdia

El portaveu d’EME Teulada Moraira, Héctor Morales, ha presentat una moció per a l’abolició del bou embolat, una pràctica tradicional que, segons el grup municipal, causa un gran patiment innecessari als animals i suposa un perill per a la seguretat pública. Aquesta moció es debatirà en el pròxim ple de l’Ajuntament de Teulada Moraira, amb l’objectiu de posar fi a una tradició que consideren obsoleta i contrària als valors de respecte cap als animals.

Segons EME, el bou embolat consisteix a col·locar boles de foc o altres elements inflamables als corns del bou, provocant estrès, dolor i en ocasions greus cremades. El bou, espantat pel foc, es veu obligat a córrer descontrolat pels carrers, posant en perill tant els participants en l’esdeveniment com els espectadors. Aquesta situació genera, segons el partit, un alt risc d’accidents i, sobretot, un patiment innecessari per als animals implicats.

Arguments contra el bou embolat

EME destaca que cada vegada hi ha més consciència social sobre la necessitat de respectar els drets i el benestar dels animals. A més, apunten que en el municipi de Teulada Moraira hi ha un moviment ciutadà cada vegada més fort que demana l’abolició d’aquest tipus de festejos tradicionals, que consideren cruels. Segons Morales, «no podem continuar defensant una tradició només pel fet de ser-ho, especialment quan implica un patiment tan evident per als animals».

El partit insisteix en la importància de reavaluar les nostres tradicions, adaptant-les a una societat que avança cap a valors més ètics i responsables. Proposen, a més, alternatives als festejos actuals que siguen més lúdiques, però que no impliquen cap tipus de maltractament animal. D’aquesta manera, es podrien mantenir celebracions populars sense haver de recórrer al bou embolat.

Propostes d’alternatives

Entre les propostes del grup EME es troben la creació de noves activitats festives que posen l’accent en la diversió i la convivència. No volen cap forma de crueltat cap als animals. Morales ha subratllat que les enquestes realitzades fins ara mostren una divisió d’opinions entre la ciutadania. Aquest fet fa necessari un debat públic sobre la qüestió. Segons les dades, un percentatge significatiu dels habitants de Teulada Moraira estaria a favor d’abolir el bou embolat. Una decisió que aniria en línia amb les tendències de molts altres municipis que ja han prohibit aquest tipus d’espectacles.

Moviment cap a una societat més ètica

En la moció presentada, el grup EME també fa èmfasi en la necessitat d’impulsar iniciatives d’educació i sensibilització sobre el benestar animal. Accions especialment dirigides als més joves. Segons el partit, el fet que les noves generacions cresquen veient aquestes pràctiques com a normals podria contribuir a la seua insensibilització davant el sofriment animal. Per això, defensen la promoció de valors de respecte i compassió cap als éssers vius com un pilar fonamental per a una societat més ètica i responsable.

Finalment, el partit es compromet a fer un seguiment exhaustiu de la implementació d’aquesta moció si s’aprova, i a presentar informes periòdics al ple sobre els avenços realitzats cap a l’abolició definitiva del bou embolat en el municipi de Teulada Moraira.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *