Festes

El color, la música i la pólvora omplirà els carrers de Calp en les festes de Moros i Cristians

Calp inicia el divendres les seues festes patronals
Moros i Cristians Calp / Aj. Calp

El pròxim divendres, Calp donarà inici al programa d’actes per a celebrar les festes de Moros i Cristians en honor al Crist del Suor, Patró de la Vila. Aquestes festes estan organitzades per l’Associació de Moros i Cristians en col·laboració amb l’Ajuntament de Calp.

El divendres 18 a les 13:00 hores, el volteig de campanes i les salves d’ordenances anunciaran l’inici oficial de les festes. A la vesprada, a les 19:00 hores, tindrà lloc l’entrada de bandes que recorreran els carrers del municipi des de la plaça Colón. A les 20:00 hores, es realitzarà l’alçament d’estendards i el pregó de festes a la plaça Major, a càrrec d’Antonia Avargues, una figura molt vinculada al món dels Moros i Cristians. Antonia és fundadora de l’Associació de Moros i Cristians, abanderada de l’associació i exregidora de festes. A més, ha sigut responsable del muntatge escènic del “Miracle” i és la dissenyadora del banderí de l’associació.

Després de l’alçament d’estendards, totes les “filaes” i la Comissió de Festes 2024 faran una cercavila fins a l’església per a celebrar l’Ofrena de Ciris al Patró. A les 00:30 hores, començarà l’esperada “entraeta”, que recorrerà els carrers del Casc Antic, i a la 01:00 hores tindrà lloc el ball del capità moro de la Filà Moriscos al carrer de Fora.

El dissabte 19, els actes començaran a les 9:30 hores amb la tradicional diana des de la plaça del Mosquit. A les 18:30 hores, arrancarà la Gran Entrada Cristiana i Mora des del carrer Benissa fins a la plaça Colón, un dels esdeveniments més esperats, on les “filaes” lluiran les seues millors gales, carrosses i balls. Aquest és el gran moment dels capitans moro i cristià de 2024, Kiko Thewinssen Pastor de la Filà Moriscos i Miguel Crespo Pastor de la Filà Contrabandistes, acompanyats per la favorita, Andrea Thewinssen Pastor, i la Primera Dama, Fanny Poquet Mut. Altres càrrecs destacats són l’Abanderada de l’Associació de Moros i Cristians, Puri Verdú Balaguer de la Filà Almogàvers, i els alferes cristià i moro, Joaquín Pastor Pastos de Mossàrabs d’Idac i Juan Ramón Clares Trabalón de Tuareg. A la 01:00 hores, tindrà lloc el ball de l’abanderada de l’Associació en la Filà Almogàvers, al carrer Ermita.

El diumenge 20 serà protagonista la primera gran batalla entre el bàndol moro i el cristià, amb el desembarcament de les tropes mores a les 10:45 hores a la platja de l’Arenal, un dels actes més impressionants de la festa. Ja a la vesprada, a les 19:00 hores, serà el torn dels més menuts amb el tradicional desfil infantil des del carrer Benissa.

El dilluns 21, a les 20:30 hores, es produirà la segona batalla entre moros i cristians i es representarà el “Miracle” a la plaça Major, un dels actes més emblemàtics de les festes calpines, que narra com “Caragol” aconsegueix tancar les portes de la vila després de la traïció de “Moncòfar”. A la nit, està previst el Ball del Capità Cristià a la Filà Contrabandistes.

El dimarts 22, dia del Patró, el Santíssim Crist del Suor, a les 12:00 hores se celebrarà la Missa Solemne de Campanya en honor al Patró a la plaça Major. Després de la missa, es dispararà una espectacular mascletà i es traslladarà la imatge del Crist de nou a l’església. A la vesprada, a les 20:00 hores, tindrà lloc la solemne processó pels carrers del Casc Antic i, en acabar, es dispararà una mascletà nocturna a la plaça Major. Els actes conclouran el dimarts 23 d’octubre amb una missa de difunts a les 19:30 hores a la Parròquia Verge de les Neus.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *