Benestar Social

Dénia construirà la segona residència i centre de dia en dos fases

L'Ajuntament posarà en marxa el centre de dia i deixarà acabada l'estructura de l'edifici perquè Conselleria la finalitze en el futur
Ubicació on s'alçarà la segona residència i centre de dia de Dénia / Redacció

La Conselleria de Serveis Socials ha respost a la sol·licitud de l’Ajuntament de Dénia sobre l’augment de pressupost en 4 milions d’euros per a la construcció de la segona residència i el centre de dia per a persones majors de La Pedrera.

El pressupost inicial, reconegut en el Pla Convivint i finançat pels fons europeus Next Generation, era de 10 milions d’euros. No obstant això, la Generalitat ha denegat la petició d’increment de pressupost, i a més ha descartat la possibilitat d’ajustar el projecte reduint les places previstes inicialment (100 places residencials més 60 del centre de dia).

Segons ha declarat la regidora de Territori, Maria Josep Ripoll, “aquest requeriment, que a més ens dona un termini de 10 dies per a contestar, ens deixa poques opcions”. Malgrat això, Ripoll ha indicat que “ens hem decantat per la segona: presentarem a Conselleria un projecte complet, però executarem la part que ens permet el pressupost assignat, amb la qual cosa podrem posar en marxa el centre de dia, un servei de proximitat i molt necessari per als nostres majors”, deixant les altres dues plantes de l’edifici diàfanes perquè es finalitzen en el futur “per part de la Conselleria“.

Per la seua part, el vicealcalde Rafa Carrió ha recordat que les residències són competència de la Generalitat, qualificant “d‘inconcebible” el suggeriment que siga l’ajuntament qui assumisca els 4 milions necessaris per a completar el projecte.

Un altre repte és la intenció de la Generalitat de recuperar part de l’IVA, al voltant d’1 milió d’euros, després de la reducció d’aquest impost al 10% per a infraestructures sociosanitàries. “Nosaltres insistirem a mantindre la consignació pressupostària inicial, perquè a més els fons Next Generation són finalistes: si no es gasten, s’han de retornar”, ha subratllat Carrió.

El cronograma del projecte s’ha adaptat a la nova situació, i l‘execució es preveu finalitzada el gener de 2026.

Segons Carrió, “encara ens quedarien sis mesos per a justificar la subvenció”. Ripoll ha assegurat que “nosaltres complim i posem solucions damunt la taula, i aquesta possibilitat està consensuada amb els mateixos tècnics de la Conselleria”.

El projecte de la segona residència ha augmentat el seu pressupost a causa de l’increment de preus en 2022 i l’adaptació a la nova normativa de 2023, que regula els centres residencials basant-se en l’experiència de la pandèmia de 2020. Quant a la gestió del centre, el vicealcalde ha afirmat: “nosaltres tenim molt clar el model que volem, públic”.

Finalment, l‘alcalde Vicent Grimalt ha reiterat que “demanar a l’ajuntament que aporte 4 milions d’euros, fora de les seues competències, quan a més existix la possibilitat de privatització, és com demanar-nos que paguem la meitat del nou centre de salut: és competència exclusiva de la Generalitat”.

El pròxim dilluns, el ple de la Corporació votarà en sessió extraordinària i urgent aquesta nova proposta d’adaptació del projecte de la segona residència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *