Política municipal

El ple de Dénia aprova la pujada de la taxa de fem per a 2025

L'oposició denuncia “una pressió fiscal quasi insostenible” i “l'asfíxia” a la ciutadania
Moment del plenari extraordinari celebrat per la corporació municipal de Dénia / Tino Calvo

No compartim la càrrega impositiva”, “ens estan asfixiant”, “una pressió fiscal quasi insostenible”. Aquestes han sigut algunes de les argumentacions dels grups municipals en l’oposició, a l’Ajuntament de Dénia, per a votar en contra de l’actualització de l’ordenança fiscal reguladora de la taxa de residus sòlids urbans, en el ple extraordinari celebrat en el matí del dilluns 21 d’octubre.

El regidor de Recursos Econòmics, Paco Roselló, ha sigut l’encarregat d’explicar els motius de la pujada de la taxa de fem, que s’aplicarà en 2025, en aplicació d’una directriu comunitària. No obstant això, no ha aconseguit convéncer els tres grups de l’oposició.

Des de Gent de Dénia, el seu portaveu i regidor, Mario Vidal, ha fet un històric de l’increment que ha experimentat la taxa de fem des de 2013. Vidal ha denunciat que “ha pujat un 66% en aquests 11 anys”, mentre ha insistit que els salaris no han pujat aquest percentatge, ni tampoc Dénia està més neta en aquest temps. Vidal ha apostat per “racionalitzar el servei de recollida de residus urbans” i “treballar i organitzar per a no pujar la taxa”.

També ha sol·licitat l’independent que s’aplicara un criteri depenent del nombre de persones que habiten en les vivendes, i no sols tenint en compte la grandària d’aquestes, posant com a exemple que “les vivendes pastera generen molt més residu” que les segones residències. Finalment, ha assenyalat que des de la seua formació “no compartim la càrrega impositiva ni el sistema del servei de recollida de fem”.

Tino Calvo

Per la seua banda, des de Vox, Félix Redondo ha incidit en què aquest és un exemple de les “polítiques dels Socialistes”, la de “pujada d’impostos”, preguntant a l’equip de govern “per què no portaven això en el seu programa electoral”. Redondo ha lamentat que “ens estan asfixiant” i que es tracta d’un “impost socialista, fet pels socialistes”. També ha demanat que baixen altres taxes, per a equilibrar. I ha recriminat que “ens imposen una taxa injusta”.

Tino Calvo

Des de la bancada del grup municipal del PP, el regidor responsable de temes mediambientals, Juan Carlos Signes, ha rebutjat que el seu partit vaja a recolzar “cap pujada d’impostos” als veïns. Ha parlat de la “pressió fiscal quasi insostenible” que suporta la ciutadania. I un altre motiu pel qual no donen suport a aquesta pujada és per la imatge del servei que s’està donant, “ineficaç i ineficient”.

Tino Calvo

Roselló, en la seua resposta, ha reconegut que “es pot millorar el servei i en això estem”, però ha incidit en què es tracta d’una directriu comunitària i “no hi ha escapament”. També ha recordat que, en la part variable de la taxa, el 10% depén de les persones que habiten en les vivendes.

Per la seua banda, l’alcalde Vicent Grimalt ha recriminat, igual que Roselló, que PP i Vox voten de manera diferent si estan en l’oposició en un ajuntament o en el govern. Ja que, en aquests últims, també han aprovat aquesta actualització, com és el cas del Consistori d’Alacant, llegint un fragment d’una entrevista realitzada al seu alcalde, el popular Luis Barcala, justificant aquesta actualització en el seu municipi.

Tino Calvo

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *