Gastronomia

Nazario Cano enlluerna en la Mostra d’Enoturisme i Gastronomia de l’Auditori Teulada Moraira amb la seua cuina de tradició i d’autor

La XIII edició d'Alere/Dolia reafirma el compromís amb la cultura, el territori i la gastronomia
XIII edició d'Alere/Dolia, Mostra d'Enoturisme i Gastronomia / Redacció

L’Auditori Teulada Moraira va celebrar el dissabte 19 d’octubre Alere/Dolia, una mostra variada i plena de novetats d’enoturisme i gastronomia. Una proposta d’activitats per a celebrar i valorar el territori i la natura dels seus productes.

Una vegada més, l’Auditori Teulada Moraira va centrar l’atenció, des del seu espai de divulgació, en el ric i valuós patrimoni que ens oferixen Teulada Moraira i la comarca. Tretze anys avalen aquesta mostra d’enoturisme i gastronomia, una marca turísticocultural pròpia d’aquest Temple de la Cultura.

Aquesta edició, desenvolupada sota el lema “De Raíz“, va tindre com a chef/Dolia al reputat cuiner Nazario Cano, actual director executiu del Grup Ritual de Terra & Resort Spa de Moraira.

La jornada va començar a les 11 h amb el “Taller participatiu de cuina amb el xef Nazario Cano”. El xef va introduir als assistents amb l’elaboració de tres presentacions en el món de la cuina d’autor refinada, mantenint tot el sabor de la tradició amb els productes autòctons de la zona, sobretot de la mar i de l’horta. Junts van poder elaborar tres plats principals: ensalada de sépia amb fonoll i carxofes, un “all i pebre” a l’estil del xef amb una nota fresca de fonoll i tomaca seca, i de postres un ‘pastisset’ de moniato en versió gelada i “trossejada”, evocant la infància i els sabors d’antany.

L’espai del showcooking es va desenvolupar a la sala auditori i va estar conduït per la periodista i professional, Marina Vallés, qui va reflexionar sobre la importància de preservar els productes del territori per a les futures generacions: “Si volem continuar gaudint dels aliments que ens fan únics, hem de respectar i mantindre viva l’herència que vam rebre dels nostres avantpassats”. Vallés va destacar el paper dels agricultors, pescadors i cuiners locals, la tasca diària dels quals manté viva la tradició gastronòmica de la comarca.

En aquest sentit, van participar en l’esdeveniment representants locals que van acompanyar al xef en la cuina: Juanjo Buigues, agricultor, Miguel Noguera, pescador, i Lola Ivars, mestressa de casa, que van compartir les seues experiències sobre la producció i preparació dels aliments que caracteritzen la Marina Alta.

“És una gran satisfacció poder treballar amb productes de la nostra terra, com el raïm de moscatell, un veritable tresor que hem de preservar”, va comentar Buigues, que va portar uns raïms de raïm que guardava per a l’ocasió i que van estar presents en el banc de cuina en tot moment. Tres persones de tres sectors diferents, però al mateix temps iguals, units per aquesta cadena de valor que naix amb els productes, els productors i finalitza en la taula de la mà dels cuiners i cuineres que donen visibilitat a la importància del nostre territori i dels seus productes tradicionals.

En la part d‘exhibició culinària, Nazario Cano va parlar als assistents de la cuina de tradició refinada i de la importància de treballar la creativitat i l’expressivitat d’aquesta forma, però sense perdre de vista els sabors més autòctons dels productes locals, així com mantindre prop les receptes d’antany.

En aquest aspecte va parlar de la importància de les majades, dels caldos térbols i dels guisats reposats. Una exposició que vam poder veure en la demostració culinària de: Mole valencià amb fetge de rap, Caldo térbol de consistència en fred, i com a exclusiva i en primícia va presentar una melmelada amb carn de caça en escabetx. Molt de sabor i textures són les que els assistents van poder observar, juntament amb una gran qualitat i destresa en la tècnica i la investigació en la recuperació de les receptes tradicionals.

Per a finalitzar, Nazario Cano es va asseure a la taula per a una breu tertúlia amb dos grans del sector, coneixedors del territori i de tot el que aquest encierra. Pep Romany, del restaurant Pont Sec, cuiner, gastrònom i expert en els sabors, i Evarist Mirallles, del restaurant El Nou Cavall Verd, mestre de cuina i investigador dels productes de proximitat. Van dialogar durant un breu espai de temps sobre el significat del sabor de la tradició.

En la zona enjardinada, durant el matí es va presentar la tapa del restaurant Olea by Serawa, realitzada pels xefs Arturo Salvetti i Raúl Santo Tomás. Una sofisticada llissa fumada gelificada amb moscatell, acompanyada d’un salpicó de fruites i verdures locals. Una experiència que els assistents van tindre l’oportunitat de maridar amb les bodegues assistents a la jornada: Bodega Teulada, Bodega Montesanco, Caseta Viñamar i els vins de Joan Tárrega.

Per a tancar el showcooking, la intervenció del president de la fundació de l’auditori i alcalde de Teulada Moraira, Raúl Llobell, va subratllar la importància d’esdeveniments com Alere/Dolia per a valorar els productes locals i potenciar l’enoturisme i la gastronomia com a motors de desenvolupament econòmic.

El director general de turisme, Israel Martínez, va destacar la importància que esdeveniments com aquest tinguen cabuda en espais culturals com l’auditori, i va ressaltar la necessitat de mostrar aquesta actitud mediterrània en accions que estan lligades al territori i als seus productes.

“De Raíz” va ser el lema de la jornada, en al·lusió a la capacitat de cuiners com Nazario Cano per a reinterpretar els sabors tradicionals de la comarca.

Durant tota la jornada, en la zona enjardinada Façana oberta al Mar, es va poder gaudir de la barra del tapeo tradicional a càrrec de la Comissió FSVF 25, i amb la música del DJ Alex Roselló.

El bàrman, David Kandinsky, gran professional del sector de la gastronomia líquida, va elaborar el còctel Dolia. Un Pisco peruà de raïm moscatell d’Alexandria que contenia, entre altres productes, el vi Dolia i el vermút Distinguit de la Bodega Teulada. Estava adornat amb pansa.

L’espectacular Orquestra Cucumpá va amenitzar la sobretaula amb la seua música.

Mentrestant, a la sala auditori va tindre lloc el taller de Dolia/kids, un tast a cegues dirigida pel cuiner i gran coneixedor dels sabors, Pep Romany, del restaurant Pont Sec. Els més xicotets van poder descobrir els quatre sabors bàsics —dolç, salat, amarg i àcid—, una experiència lúdica de coneixement desenvolupada de manera participativa i didàctica. Romany va explicar que aquests quatre sabors són la base de qualsevol plat, i que aprendre a identificar-los és el primer pas per a entendre la cuina de qualitat.

Ja entrada la vesprada, ballarins professionals del grup contemporani Otra Danza van delectar el públic amb l’estrena de la performance, La Llavor, molt connectada amb la intervenció plàstica de Josep Ginestar, El somni de la terra i la mar. Celebrant la dansa i aquesta exposició artística, la connexió entre el territori, els sabors i olors amb un accent molt poètic.

La jornada va finalitzar amb el tast de vins rosats a càrrec de la sommelier Natalia Piera. Es van harmonitzar tres vins amb les salaons a mitja sal de Toni Pérez Marcos d’Alma Marina. Els vins pertanyien a: Bodega Teulada, Aida i Luis vinyaters i Manu Guardiola Viticultor.

Amb gran èxit, la XIII edició d’Alere/Dolia reafirma el compromís de Teulada Moraira amb la cultura, el territori i la gastronomia, sent un esdeveniment clau per a la promoció de l’enoturisme i els productes de proximitat en la Marina Alta.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *