Arqueologia

El descobriment de canibalisme infantil a la Cova del Randero de Pedreguer revela rituals funeraris del Neolític

Es remunta a comunitats de pastors, agricultors i artesans de fa 6.400 anys
Presentació dels resultats de les excavacions en la Cova del Randero de Pedreguer. / Redacció

Les excavacions en la Cova del Randero de Pedreguer han revelat el primer descobriment de canibalisme infantil al Llevant peninsular com a part d’un ritual funerari del Neolític. Aquest descobriment es remunta a fa aproximadament 6.400 anys, quan comunitats de pastors, agricultors i artesans habitaven la regió.

Un equip interdisciplinari, dirigit per Jorge A. Soler, director del Museu de Belles Arts Gravina (Mubag), junt amb Consuelo Roca de Togores i altres experts, ha confirmat aquest sorprenent descobriment. L’estudi es basa en l’anàlisi d’ossos humans que mostren senyals clares de desarticulació, descarnació i marques de mossegades humanes, segons ha informat la Diputació d’Alacant.

En la presentació de les conclusions, realitzada en el marc del Pla d’Excavacions del Museu Arqueològic Provincial d’Alacant (MARQ), també va participar el president de la Diputació, Toni Pérez, i l’alcalde de Pedreguer, Sergi Ferrús.

Soler va explicar que el canibalisme era una pràctica relativament comuna durant el Neolític a tota Europa, amb una especial concentració a la Península Ibèrica, particularment a Andalusia. Les causes podien ser gastronòmiques, violentes o rituals.

Soler va assenyalar que en 2017 es van trobar evidències similars a la Cova de Santa Maira a Castell de Castells, vinculades a caçadors-recol·lectors del Mesolític. Aquests descobriments reforcen el paper de la província d’Alacant com un referent en la investigació prehistòrica i paleoantropològica.

Consuelo Roca de Togores va afegir que l’absència de senyals de violència en els ossos suggerix que la ingesta de les restes infantils podrien haver sigut part d’un ritual funerari familiar. Aquest tipus de ritual estaria vinculat a una forma de dol en què la mort es projectava en la vida, perpetuant el record dels éssers estimats.

Descobriment de restes òssies a la Cova del Randero

En el context d’una comunitat de pastors que habitava la Cova del Randero, es van trobar restes d’un mínim de vuit esquelets humans juntament amb deixalles domèstiques, principalment ossos d’ovelles i cabres. Entre les restes humanes destaquen un fragment de mandíbula d’un xiquet de sis anys i un cúbit d’un nadó de 40 setmanes de gestació, amb clares evidències de canibalisme selectiu.

Els investigadors van identificar diverses marques antròpiques, incloent-hi corts amb eines de pedra i fractures per a accedir a la medul·la, confirmant la manipulació dels cossos poc després de la mort. Els treballs a la Cova del Randero han format part d’un esforç continu des de 2007, amb el suport de l’Ajuntament de Pedreguer.

El president de la Diputació, Toni Pérez, va destacar el compromís de la institució amb la investigació arqueològica, en col·laboració amb l’Ajuntament de Pedreguer, per a valorar el ric patrimoni històric i cultural de la Cova del Randero.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *