En la secció d’història de Dénia FM, Javier Calvo, doctor en història, va oferir una anàlisi sobre les inundacions i les construccions antigues en Dénia, remarcant que “les zones baixes ens avisen: ten cuidado, no me invadas”, una advertència que els nostres avantpassats respectaven. Segons Calvo, les àrees baixes, com el Saladar i les Marines, són naturals punts d’inundació i desaconsellen assentaments permanents. “Saladar significa àrea salada, i estava inundat sovint per l’aigua del port i l’aportació de barrancs com el de Santa Llúcia”, va explicar.
Calvo també va subratllar que la construcció en elevacions, com la zona de Les Roques, responia tant a criteris de defensa com de protecció davant les pluges. “Quan es produïen grans precipitacions, les zones altes romanien segures”, va dir, referint-se a la saviesa constructiva d’èpoques passades. Aquesta elecció es fa evident en mapes antics de Dénia, on les zones elevades es mantenien lliures d’aigua, mentre que les parts baixes sovint s’inundaven.
L’historiador va recordar cicles d’inundacions especialment intensos entre 1886 i 1899, amb episodis anuals que afectaven greument el municipi. “Tenim una inundació en el 86, una altra en el 87, i així successivament fins al 99; són cicles naturals que no podem ignorar”, va comentar, explicant que antigament aquestes zones s’evitaven. També va fer referència a les estructures romanes, com el pont d’Alcántara, construïdes per suportar les crescudes extremes dels rius, i com aquestes perduren mentre que altres més modernes s’han ensorrat: “Modest, l’arquitecte del pont d’Alcántara, va dir ‘Durarà lo que duren los siglos’, i així ha sigut”.
Calvo va afegir un detall interessant sobre la geografia local: “Els noms de les zones ens parlen de la història del terreny: Les Bassetes fa referència a bassals d’aigua, i Els Ullals a afloraments d’aigua dolça”. En els temps antics, aquestes àrees es consideraven poc aptes per viure, però el creixement urbà modern ha ignorat aquestes advertències naturals. Finalment, va concloure recordant que “si observem les irregularitats del terreny de Dénia, tot ens empeny cap a baix. Hem de tindre en compte la història per evitar més riscos en el futur”.