Medi ambient

Pego inicia una jornada de reforestació per restaurar les muntanyes afectades per l’incendi de 2022

L’activitat preveu la plantació de 15.000 arbres per fomentar la biodiversitat i combatre la degradació ambiental

L’associació Pego Viu ha organitzat una jornada de reforestació per al pròxim 30 de novembre a la zona afectada per l’incendi forestal de l’estiu de 2022. Aquesta iniciativa és possible, gràcies també a l’Ajuntament de Pego i a Desert Leaves, una fundació dedicada a combatre la degradació forestal.

Aquesta activitat s’emmarca dins del projecte de reforestació que té com a objectiu la plantació de 15.000 arbres a les nostres muntanyes.

Iniciativa

El desembre de 2022, quatre mesos després del gran incendi que va afectar més de 12.000 hectàrees a la Marina Alta, va nàixer una iniciativa per revertir la degradació de la muntanya a Pego: l’Ajuntament de Pego, l’associació local Pego Viu i la Fundació Desert Leaves van signar convenis per aconseguir junts la restauració dels terrenys afectats del municipi.

Amb el suport de la Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat Valenciana, es va dissenyar un projecte amb diversos objectius:

Frenar l’erosió de la muntanya que ha perdut la seua vegetació arbòria, reparant murs de pedra seca i utilitzant els troncs d’arbres cremats com a barrera contra l’escorrentia.
Repoblar la muntanya amb arbres autòctons, assegurant una biodiversitat interessant.
Evitar i minimitzar els incendis forestals en el futur, triant bé les plantes de repoblació, creant un paisatge de mosaic i organitzant treballs de manteniment.

El que es pretén és generar certs beneficis per a la zona, com ara la recuperació d’un paisatge atractiu; un ecosistema més divers i resilient contra el foc; absorció de CO₂ pels arbres a mesura que creixen; millor infiltració d’aigua al subsòl, la qual cosa protegeix els aqüífers i evita torrents d’aigua en èpoques de pluja intensa; i la recuperació del potencial econòmic de la zona, especialment en turisme i hostaleria.

Projecte Ecorestauració

El projecte Marina Alta Ecorestauració es desenvolupa en 8 parcel·les diferents, triades per les seues condicions de sòl, accessibilitat i estat de la vegetació.

Les primeres accions se centren en la reparació dels murs de pedra dels bancals més deteriorats, i es creen noves barreres contra l’erosió utilitzant part dels troncs cremats que romanen als terrenys incendiats.

A més, es construïxen microconques o escocells, amb una superfície entre 0,8 i 1 m², que permeten recollir grans quantitats d’escorrentia en algunes zones, d’aigua de reg i de pluja, per facilitar la retenció i millorar els resultats de les plantacions.

En total, es preveu plantar uns 15.000 arbres i arbustos, de 7 espècies diferents.

Amb les plantacions mixtes, es col·loquen les espècies menys inflamables a l’exterior, plantant una franja d’espècies més resistents al foc a l’àrea perimetral com a prevenció d’incendis forestals.
Per protegir la plantació de la fauna salvatge, s’utilitzen protectors individuals.

Durant el seu creixement, estimat entre trenta i quaranta anys, les plantes capturaran unes 2.000 tones de CO₂.

Es preveuen cures posteriors, que inclouen un reg de suport durant els 2 primers anys després de la plantació, reposició de fallades (plantes que no han sobreviscut els primers anys), instal·lació de cartells informatius i control de la vegetació per assegurar el creixement òptim dels arbres.

Per a participar, cal inscriure’s en l’activitat i registrar-se. Només es necessita roba còmoda, esmorzar, aigua i moltes ganes de passar un dia agradable contribuint a la millora del nostre ecosistema.

Al final de la jornada, hi haurà una picaeta i un concert a càrrec de Música pel Clima, a l’Espai Veïnal Toni Ribera.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *