El sector pesquer de la Marina Alta ha rebut un suport massiu de famílies, amics, polítics, empresaris i veïns en les protestes organitzades per manifestar el seu rebuig frontal a la nova normativa. Però no ha sigut únicament a la comarca, representants de tota Espanya i de la Comunitat Valenciana han arribat fins al Parlament Europeu. Entre les accions destacades, es troba una mobilització davant la seu a Brussel·les, on el clam pel futur de la pesca ha ressonat amb força.
El Patró Major de Calp, Paco Catalá, ha participat activament al costat de representants el sector, mostrant una unitat fèrria contra una normativa que pretén limitar els dies de pesca i la quantitat de producte capturat.
Una normativa que posa en risc el sector
Segons Catalá i altres portaveus del sector, la proposta europea suposaria una reducció dràstica dels dies de pesca, afectant greument l’activitat econòmica i posant en perill els llocs de treball en una comarca ja castigada per la crisi del sector.
La normativa suggereix que els pescadors mediterranis només podrien treballar 27 dies a l’any, una mesura qualificada com a «colp mortal» pel sector. Així ho expressava l’eurodiputat de Compromís, Vicent Marzà, qui en les seues xarxes socials declarava: «Reducir a 27 els dies de pesca al Mediterrani és un colp mortal per a la pesca valenciana. Hui he rebut els patrons i patrones de les confraries valencianes al Parlament Europeu. Exigim al Ministeri que bloquege la proposta en el propi Consell de Pesca de hui».
Reduir a 27 els dies de pesca a la Mediterrània és un colp mortal per a la pesca valenciana.
Hui he rebut els patrons i patrones de les confraries valencianes al Parlament Europeu.
Exigim al Ministeri que bloquege la proposta al Consell de Pesca de hui mateix. pic.twitter.com/S3YwDJVUi2
— Vicent Marzà 🍏 (@VicentMarza) December 10, 2024
Mobilitzacions a tota la comarca
Des de Dénia, Xàbia i Calp, fins a altres localitats de la Marina Alta, les mobilitzacions han deixat clar que el sector no es rendirà fàcilment. L’objectiu de les protestes no és sols evitar la destrucció de llocs de treball, sinó també defensar un ofici arrelat al territori que representa una part essencial del patrimoni cultural i econòmic valencià.
El clam dels pescadors i de tota la comarca reflecteix la preocupació per un futur incert. El sector pesquer no només reclama viabilitat econòmica, sinó també una consideració justa en les polítiques europees que, segons denuncien, podrien ser devastadores per a la sostenibilitat del seu treball.