El programa Maracostumbrados de Dénia FM va repassar, de la mà del doctor Javier Calvo, la figura d’Augusto Gómez Porta, un personatge clau en la història de Dénia a finals del segle XIX i principis del XX. “Va ser un metge i alcalde que es va avançar al seu temps, amb decisions que van transformar la ciutat en un lloc millor”, destacava Calvo.
Gómez Porta va jugar un paper essencial durant l’epidèmia de còlera de 1890, limitant les morts a només 60 persones, una xifra molt inferior a epidèmies anteriors. A més, va promoure els bandos sanitaris i la plantació d’arbres en zones com la del carrer Marqués de Campo, La Vila i Diana, per crear espais saludables i evitar l’arribada de mosquits. “Gràcies a ell, tenim les poques zones arbrades de la ciutat”, afegia Calvo.
L’alcalde també va ser pioner en educació. En 1905, les seues ordenances municipals van obligar els xiquets a anar a l’escola, avançant-se tres anys a la legislació estatal. “Era un home preocupat pel futur dels més joves i pel benestar social”, va subratllar Calvo.
Davant la crisi econòmica de principis del segle XX, derivada del col·lapse de la indústria de la pansa, Gómez Porta va fundar la Societat d’Amics del Clima de Dénia, promocionant la ciutat com a destinació invernal. Va realitzar estudis que ressaltaven els beneficis del clima mediterrani, comparant-lo amb les millors estacions climàtiques d’Europa.
A més, va difondre les propietats medicinals de la pansa, afirmant que era “excel·lent per curar anèmies, reumatismes, catarros i millorar la nutrició”. La seua recepta amb les panses va ser aprofitada per empreses locals per promocionar aquest producte.
Gómez Porta deixa un legat de progrés en sanitat, educació i promoció turística, convertint-se en un personatge imprescindible en la història de Dénia. “Va ser un home avançat al seu temps, que encara hui té un impacte en la ciutat”, concloïa Calvo.