La Diputació d’Alacant ha posat en marxa un projecte pioner per censar les instal·lacions amb presència d’amiant en 92 municipis de menys de 20.000 habitants de la província. Aquesta iniciativa, dotada amb 150.000 euros, se centra en donar suport als ajuntaments en l’inici del procés de desamiantat.
Els tècnics de la Diputació seran els encarregats de realitzar els estudis que inclouran una relació de les edificacions públiques i privades afectades, així com mapes descriptius i dades específiques com la perillositat o l’any de construcció dels immobles. A més, s’elaborarà un calendari recomanat per a la retirada de l’amiant en funció d’un sistema analític seguint la norma UNE 171370-2.
La diputada de Medi Ambient, Magdalena Martínez, ha remarcat que “fa més de vint anys que es va prohibir l’ús de l’amiant en la construcció. No obstant això, aquest material encara està present en moltes estructures i elements constructius”. Martínez ha subratllat la complexitat del procés de retirada i la necessitat de seguir protocols molt específics, motiu pel qual la institució provincial dona suport als ajuntaments en aquesta tasca.
Els municipis de la Marina Alta beneficiats
En el cas de la Marina Alta, els municipis que participaran en aquest projecte són: Llosa de Camacho, Sagra, Castell de Castells, Tormos, Vall de Gallinera, Benimeli, Benigembla, Murla, L’Atzúbia, Senija, El Ràfol d’Almúnia, La Vall de Laguar, Llíber, Parcent, Benidoleig, Alcalalí, Beniarbeig, Orba, Els Poblets, Xaló, El Poble Nou de Benitatxell, El Verger, Gata de Gorgos, Ondara, Pedreguer, Pego i Teulada.
Foment de les comunitats energètiques locals
A banda del cens d’amiant, la Diputació també ha resolt una convocatòria de subvencions per impulsar comunitats energètiques locals en 27 municipis. Aquesta iniciativa, dotada amb 300.000 euros, busca fomentar l’ús d’energies renovables, millorar l’eficiència energètica i promoure la mobilitat sostenible.
En la Marina Alta, les localitats beneficiades per aquest programa són: Castell de Castells, Benidoleig, Ondara, Llíber i Xaló.
Amb aquestes accions, la Diputació d’Alacant consolida el seu compromís amb la sostenibilitat i la salut pública, donant resposta a dos reptes crucials: la transició energètica i la retirada d’un material altament perillós com l’amiant.