Medi ambient

Pego es prepara per a l’arribada de 12 noves àguiles pescadores en 2025

El projecte de reintroducció de l’àguila pescadora a la Marjal de Pego arriba a la seua cinquena edició
Reunió a la Casa de Cultura de Pego. / Redacció

L’Ajuntament de Pego, junt amb la Fundación Migres, la Fundación Iberdrola i la Roy Dennis Wildlife Foundation, ja treballa en l’arribada d’una nova dotzena de polls d’àguila pescadora al parc natural de la Marjal de Pego.

L’arribada de les aus està prevista per a principis de 2025, entre febrer i març, en el marc de la cinquena edició del projecte de reintroducció de l’àguila pescadora a la Marina Alta.

L’anunci va tindre lloc durant l’última reunió de seguiment del projecte, celebrada a la Casa de Cultura de Pego. En la trobada van participar representants de les entitats col·laboradores i la regidora de Transició Ecològica, Laura Castellà.

Entre les accions planificades abans de l’arribada de les aus destaquen:

La instal·lació de nous posadors i nius.
La millora de les instal·lacions de la Muntanyeta Verda, utilitzades pels tècnics per al seguiment de les aus.
El trasllat d’una antena wifi, situada massa prop de la zona de vol i descans.
La reparació de camins que faciliten els accessos.

Els polls arribaran des d’Escòcia

Els polls d’àguila pescadora procediran novament d’Escòcia, com en edicions anteriors. Aquests romandran al paratge natural de la Marjal fins que es desenvolupen, realitzen els seus primers vols i emigren a zones més càlides.

“A aquesta bandada no se li va col·locar dispositiu GPS perquè els tècnics van considerar que resultava molest per a les aus, per la qual cosa el seguiment no ha sigut tan precís com en edicions anteriors. Ara confiem que recorden la seua llar i tornen sanes i estàlvies a la Marjal de Pego”, va comentar Laura Castellà.

Selecció i procés de reinserció: el ‘hacking

La selecció dels polls es realitza de forma meticulosa, tenint en compte la seua mida i la seua salut. Es busca que no siguen ni massa xicotets, per a evitar problemes en el transport, ni massa grans, per tal que no inicien el vol de forma prematura.

Una vegada arriben a Pego, s’aplicarà el sistema de ‘hacking’, el mètode de reinserció més eficient. Aquest consistix a criar els polls en semillibertat, en nius artificials que simulen els naturals, proporcionant-los menjar de manera artificial i evitant el contacte amb els éssers humans.

Després d’unes setmanes, les àguiles pescadores començaran els seus primers vols abans d’emigrar a altres zones del planeta amb un clima més favorable.

“Seguim apostant per aquest projecte, de la mà d’experts, i confiem que en un futur pròxim puguem contemplar aquesta au de manera habitual als cels del nostre territori”, va concloure Castellà.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *