Moraira dona el tret d’eixida a la festivitat de Sant Antoni, patró dels animals, amb un intens programa d’actes que s’estendrà del 17 al 19 de gener. L’organització, liderada pel Grup de Teatre El Portitxolet i el suport de l’Ajuntament de Teulada, ofereix una proposta cultural i tradicional per a veïns i visitants.
La festa començarà el divendres 17 de gener a les 17.30 hores amb la concentració al Fortí per donar pas al pasacarrer de ‘l’entrà del pi’, que acabarà a la plaça de l’Església. Aquesta jornada inaugural també inclourà una conferència al saló d’actes Tina Bru de l’Espai la Senieta, titulada ‘Moraira i les seues cuineres de la mar i la terra’, seguida d’una tertúlia sobre la memòria gastronòmica local.
Foc i tradició en el dissabte de la ‘plantà’
El dissabte 18 estarà marcat per dos moments destacats: la ‘plantà’ de la foguera de Sant Antoni al migdia i, a la nit, la representació teatral ‘Sant Antoni i els dimonis’ a càrrec del Grup de Teatre El Portitxolet.
A les 20:00 hores, un pasacarrer de figures gegants, que representen Sant Antoni i el Dimoni, recorrerà els carrers fins a la plaça de l’Església, on tindrà lloc la benedicció i crema de la foguera. Per acabar la vetllada, s’ha organitzat una sopar popular al voltant de la foguera, amenitzat amb música.
Benedicció dels animals i danses tradicionals el diumenge
El diumenge 19 començarà amb la tradicional ‘despertà’ a les 09:00 hores, seguida d’un pasacarrer fins a l’església per celebrar la missa en honor a Sant Antoni. Després, a les 11:30 hores, la plaça de les Sorts es convertirà en punt de reunió per a la benedicció dels animals, un acte emblemàtic que any rere any congrega veïns i mascotes.
La jornada també inclourà actuacions culturals com la ‘Dansà de La Marina’ al carrer Doctor Calatayud i l’espectacular exhibició de la Muixeranga d’Alacant a les 13:00 hores. Per tancar les festes, s’ha organitzat un dinar popular a càrrec de la Comissió de Festes Verge dels Desemparats de Moraira 2025.
El regidor de Joventut, Josep Ivars, ha destacat la importància de protegir i transmetre les tradicions locals: “És fonamental seguir protegint les nostres costums i la nostra identitat per a mantenir vives les nostres tradicions, que es transmeten de generació en generació”. També ha agraït l’esforç del Grup de Teatre El Portitxolet i de totes les persones implicades per fer possible aquest esdeveniment que és ja patrimoni inmaterial de Teulada Moraira.