La localitat de Beniarbeig es prepara per a acollir la que serà ja l’onzena edició dels Encontres a Beniarbeig, enguany amb el tema central «Ciència i literatura«. Este cicle de conferències reunirà destacades personalitats del món acadèmic i literari per explorar la intersecció entre aquestes dos disciplines. Des del 23 de gener fins al 27 de març, els assistents podran gaudir d’un programa variat que abasta des de la influència del nazisme en el món acadèmic fins a l’anàlisi del mite de Frankenstein.
Martí Domínguez – «Ciència i nazisme» – 23 de gener
Martí Domínguez explorarà la implicació del món universitari alemany amb el nazisme, desvelant com els acadèmics van legitimar ideologies racistes i polítiques genocides. La conferència aprofundirà en conceptes com Lebensraum («espai vital») i Lebensborn («font de vida»), que mostren el paper actiu de la comunitat acadèmica en la consolidació del Tercer Reich.
Domínguez és un reconegut escriptor i professor valencià, guardonat amb diversos premis literaris i acadèmics. És director de la revista Mètode i professor de Periodisme a la Universitat de València.
Xavier Duran – «La ciència a la novel·la i la poesia: la literatura en el tub d’assaig» – 13 de febrer
Xavier Duran presentarà una perspectiva original sobre com la ciència apareix no només en la ciència-ficció, sinó també en obres clàssiques de la literatura, com les de Shakespeare o Proust. Esta conferència destacarà la connexió enriquidora entre ciència i literatura.
Duran és químic, periodista científic i autor de més de trenta llibres. Ha rebut múltiples premis, incloent-hi reconeixements en divulgació científica.
Carme Manuel – «Frankenstein: passat i present del mite de Mary Shelley» – 6 de març
La catedràtica Carme Manuel reflexionarà sobre l’impacte de Frankenstein des del seu llançament fins a l’actualitat, analitzant com el mite aborda qüestions morals, socials i polítiques, així com les línies roges que la humanitat no hauria de creuar.
Manuel és catedràtica d’anglés a la Universitat de València, especialitzada en literatura nord-americana i anglesa. També compta amb una extensa trajectòria com a traductora.
Jordi de Manuel – «Quina ciència trobem, a la literatura?» – 27 de març
La conferència oferirà una visió global de la ciència a la literatura, destacant exemples de ficció científica i ciència-ficció. Jordi de Manuel també abordarà els reptes literaris del segle XXI relacionats amb la ciència i la societat.
Jordi de Manuel és doctor en ciències biològiques, escriptor i professor. Ha publicat nombroses obres que combinen gènere negre i ciència-ficció, sent reconegut amb diversos premis literaris.