Societat

Benitatxell s'uneix a la xarxa de 'Ciutats Amigables amb la Gent Gran'

El municipi és el segon de la Marina Alta a unir-se a la iniciativa de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)
Membres de l'equip de Govern i de l'empresa que desenvolupa el pla / Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell

El Poble Nou de Benitatxell està enhorabona. El municipi ha entrat a la xarxa de 'Ciutats Amigables amb la Gent Gran', una iniciativa promoguda per l'OMS per a la dècada de l'Envelliment Saludable en el marc de l'Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El projecte es va presentar a la ciutadania en un acte públic dedicat a la gent gran. Hi van ser presents l'alcalde, Miguel Ángel García, la regidora del Major, Isa Garrido, el regidor d'Infància, Jorge Pascual, la Treballadora Social, Inma Llobell, i el gerent de Reinventa't, l'empresa encarregada de desenvolupar el pla a la localitat , Adrià Llobell.

Benitatxell és el segon municipi de la Marina Alta, després de Calp, en adherir-se a aquesta xarxa (Dénia també està en procés de sol·licitar-ho). Amb aquesta iniciativa, l'Ajuntament busca promoure un envelliment saludable i actiu, millorant l'entorn i els serveis per a la gent gran i incorporant aquesta perspectiva a les polítiques municipals.

Espanya és el segon país del món amb l?esperança de vida més alta: de 86,2 anys en el cas de les dones i de 80,3 per als homes. Concretament, tal com va destacar Garrido, El Poble Nou de Benitatxell és un municipi altament envellit, amb una gran taxa de gent gran empadronada. A això se suma que molts residents estrangers d'edat avançada acudeixen a retirar-se a la població. Per això, “quan ens vam assabentar d'aquesta xarxa de ciutats amigues de la gent gran vam pensar que era un projecte molt interessant i que no ens podíem quedar al marge”.

Després de l'obtenció del distintiu, el que segueix ara és la creació de grups focals per organitzar xerrades, reunions i entrevistes amb l'objectiu de conèixer les opinions, necessitats, propostes i consideracions de la gent gran de 60 anys per començar a treballar, com ara va detallar Adrià Llobell, en vuit àrees principals: espais a l'aire lliure i edificis, transport, habitatge, respecte i inclusió social, participació activa i treball, comunicació i informació, serveis socials i de salut i participació social.

El Poble Nou ja té una experiència semblant en aquest tipus de projectes gràcies al Consell de la Infància i l'Adolescència local ia la declaració de Ciutat Amiga de la Infància per Unicef. El regidor d?Infància, Jorge Pascual, va explicar com ha estat l?extraordinària experiència de treballar amb els més petits per fer-los partícips de la vida municipal. “A través dels coordinadors del Consell de la Infància feien trobades i al final del curs acudíem l'alcalde i jo a la darrera sessió perquè ens plantegessin les seves preocupacions, motivacions i propostes per millorar el poble”.

“Ens sorprenia la seva sensibilitat i empatia, ja que moltes de les seves propostes no només estaven pensades per als nens i nenes, sinó que també tenien en compte el benestar de la gent gran”. Una de les iniciatives que van plantejar va ser la instal·lació no només de jocs per a nens al futur parc de la plaça de les Pesqueres, sinó també d'una àrea de màquines d'exercicis per a la gent gran.

L'alcalde, per part seva, ha destacat la importància de la seva participació a l'hora de plasmar les necessitats de la gent gran en els futurs projectes municipals. Moltes de les obres que estem duent a terme o planejant, com ara la remodelació de l'avinguda d'Alacant, la plaça de les Pesqueres, la instal·lació de pilons al carrer Pare Plàcid o la futura ampliació de voreres, estan pensades precisament per a millorar el benestar i la seguretat de la ciutadania, especialment de la gent gran. Però ara necessitem la vostra opinió per tenir una perspectiva més àmplia i adaptada a les vostres necessitats”.

En les properes setmanes, els coordinadors del projecte estaran a la plaça del Mercat els dimecres de mercat per inscriure les persones interessades a participar-hi. A més, també es pot contactar amb els centres gestors: Serveis Socials (966493992 ext. 8190 / serveissocials@elpoblenoudebenitatxell.com) o Reinventa't, projectes educatius (608 39 17 36 / reinventat3@gmail.com).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *