Societat

Benissa celebra el 26 de juny la proclamació del títol de Basílica per a la seva església

Convocatòria que presidirà el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, i que s'inclourà al calendari festiu de la parròquia
Aprovat el nomenament de basílica per a l'església de la Puríssima Xiqueta. Arxiu / Amanda Ortolà

El passat 13 de maig coneixíem la bona nova, la Santa Seu Vaticana havia aprovat el nomenament com Basílica Papal, Basílica menor, de l'església de la Puríssima Xiqueta de Benissa. I ara podem afegir que ja hi ha data per a la celebració d'aquesta important declaració per a la localitat, per als que processen la fe cristiana i per als que en valoren el patrimoni arquitectònic. L'acte serà aquest diumenge, 26 de juny, a les 19.30hores. Una convocatòria que estarà presidida pel cardenal arquebisbe de València Antonio Cañizares.

Des de la parròquia s?estan ultimant els detalls d?una solemne eucaristia, que passarà a formar part de la història de Benissa. Una data, 26 de juny, que s'inclourà al calendari festiu de la coneguda com la Catedral de la Marina.

Aquest és un reconeixement fruit d'un procés laboriós que va arrencar el 2018. Com ja va dir al seu dia el capellà rector, Salvador Enrique Cebolla, aquest és un reconeixement a la història i totes les persones que es van esforçar per aconseguir dotar Benissa d'un temple aquestes característiques. La solemne proclamació suposa una gran festa per a la població segons el mateix Cebolla.

Basílica menor, és una categoria que només arriben a unes 1.500 esglésies a tot el món, per sota de les basíliques majors, que només n'hi ha quatre, i que es troben a Roma: la de Sant Pere, la de Sant Joan del Laterà, la de Sant Pau Extramurs i la de Santa Maria la Major.

A Espanya tenim 125 basíliques ia la Comunitat Valenciana n'hi ha 12, llistat al qual se suma el temple benisser dedicat a la Puríssima Xiqueta. El fet d'haver estat reconegut com a basílica comportarà per a aquest temple complir amb una sèrie d'obligacions, com ara haver de celebrar amb especial solemnitat determinades festes vinculades amb Roma. A més de ser un centre especial de formació cristiana i col·locar a la façana principal l'escut que la identifiqui com a basílica.

La Història del Temple

L'Església de la Puríssima Xiqueta, ara basílica, va ser construïda entre el 1902 i el 1929 amb l'esforç de molts ciutadans i ciutadanes de Benissa que ho van fer possible gràcies a les seves donacions. Es tracta d'un edifici d'estil neogòtic de tres naus on destaca la bellesa del cimbori central –claraboia de l'interior de l'església, al centre del creuer– i l'altar, del qual crida l'atenció el reliquiari que conté una tauleta pintada amb la imatge de la Puríssima Xiqueta, atribuïda a l'escola del pintor Juan de Juanes.

Aquest nomenament és un reconeixement al patrimoni religiós, arquitectònic i cultural de Benissa, i reforça la devoció a la Puríssima Xiqueta que tenen tots els benissers i benisseres.

Des de la parròquia, el capellà rector, Salvador Enrique Cebolla, fa extensiva una invitació a tots els benissers per participar d'aquesta data històrica per a la localitat.

També et pot interessar...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *