Societat

Benissa celebrarà els seus Moros i Cristians sense capitanies ni pólvora

L'Associació de MMiCC decideix eliminar del programa els actes en què es dispara, en no complir les 72 hores d'emmagatzematge de la pólvora
Acte d'arcabusseria a les festes de MMiCC de Benissa. / Ajuntament de Benissa.

L'esperada tornada a la normalitat a les festes de Moros i Cristians, encara haurà d'esperar un any més a Benissa. La localitat va escalfant motors per tornar a gaudir de les celebracions en honor a Sant Pere. Els dies grans es concentren del 24 al 27 de juny. Unes festes que, tot i això, aquest 2022, seran una mica descafeïnades, però que s'esperen viure amb la mateixa il·lusió que abans de la pandèmia. I és que aquest any les celebracions no tindran capitanies, ni al bàndol moro ni al cristià. I no es podrà disparar els arcabussos. La pólvora sha retirat del programa dactes. Unes decisions consensuades a la Junta de l'Associació de Moros i Cristians, adaptant-se a les circumstàncies actuals, com ha explicat el regidor de Festes, Ximo Nadal.

D'una banda, les capitanies que haurien de liderar les festes aquest any no han aconseguit recaptar prou diners per afrontar els actes tradicionals a causa de l'evolució de la pandèmia. Nadal recorda que al desembre i al gener estàvem en un pic de contagis. No s'han pogut dur a terme activitats suficients per reunir els diners que requereix tirar endavant una capitania. Per això l'assemblea ha acordat fer el programa d'actes sense capitanies. Tot un repte, segons apunta el regidor.

L'altra circumstància que trastoca el programa tradicional de les festes de Moros i Cristians és la nova normativa relacionada amb l'ús de la pólvora. Actualment la normativa permet emmagatzemar la càrrega explosiva un màxim de 72 hores abans de disparar-la. Nadal explica que estava previst que la munició per als arcabussos arribés a Benissa el dia 23, dijous previ a la festa, per ser 24 festiu autonòmic. Si es compten les hores establertes per la normativa per a lús dexplosius, no surten els càlculs. No es podrien dur a terme els actes previstos a la segona meitat del programa de festes en què es dispara, perquè se superen les 72 hores establertes per la legislació. La solució, es retiren els actes d'arcabusseria del programa.

Actes previs

Els dies grans d'aquestes festes es concentren del 24 al 27 de juny, però demà dissabte, dia 18, comença el programa d'actes amb un concert de música festera que tindrà lloc a la Paceta de l'Església Vella a les 19.30 hores. A les 10 de la nit està prevista una concentració de filaes i un sopar de germanor, al qual seguirà l'Orquestra Scream, a la Plaça Rei Jaume I amb servei de barra.

Els bàndols de la creu i la mitja lluna no tindran capitans que els guiïn a la batalla festiva d'aquest any, els carrers no faran olor de pólvora, ni l'estrèpit de la festa ressonarà a cada racó de la localitat, però la festa tornarà a sortir al carrer. Superada la pandèmia les ganes de compartir aquesta tradició, lluny de minvar, s'ha vist incrementada i malgrat les modificacions que cal aplicar al programa, Benissa tornarà a celebrar els seus Moros i Cristians.

També et pot interessar...

Un comentari a “Benissa celebrará sus Moros y Cristianos sin capitanías ni pólvora

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *