

Calp posa de manifest les deficiències a la atenció sanitària que pateix la comarca. Al ple ordinari del mes de juny, celebrat aquesta setmana a l'ajuntament calpí, es van aprovar dues propostes de resolució a instàncies de l'equip de govern, PP i C's, en què, per una banda, es reclamava més facultatius especialitzats en salut mental , i de l'altra, requerien que s'instal·li el circuit ràpid oncològic de prevenció del càncer.
Va ser la portaveu del Partit Popular, Noelia Ciscar, qui va defensar ambdues mocions, sent especialment crítica pel que fa a la manca de psiquiatres que cobreixin les necessitats reals de la comarca.
Císcar, que a més és psicòloga, va indicar que, a hores d'ara la Marina Alta només compta amb dos psiquiatres per a tota l'àrea sanitària, i un únic metge a l'especialitat per a nens i joves del nostre departament de salut. Tampoc no hi ha psiquiatres de guàrdia. Ciscar va denunciar que la Unitat de Salut Mental de Calp ja fa 8 mesos que no té psiquiatre.
Una situació que està deixant importants conseqüències als pacients, en els seus famílies i als professionals de l'àrea, com va remarcar l'edil.
La portaveu popular va indicar que la situació era precària abans i ara és pitjor, “si abans estàvem a menys quatre, ara estarem a menys dos, però el servei continua sent deficitari”. Ciscar va remarcar que “estem parlant de malalties mentals greus, de pacients amb esquizofrènia que fa mesos que no es mediquen”.
Incompliments
Igual de crític es va mostrar el portaveu de Compromís, Ximo Perles, que no va dubtar a indicar que l'empresa Marina Salud "no tenia vergonya". Mercantil que va qualificar de “pirates, que es dediquen a saquejar les arques públiques a canvi de prestar un servei que en realitat no ofereixen”.
Compromís, de fet, va presentar una esmena a la moció adjuntant-hi un informe que acreditava, segons els valencianistes, diversos incompliments contractuals de l'empresa. Així, Perles indicava que “Marina Salut ens deu una ampliació del centre de salut, i no la paga excusant-se en un sobredimensionament de les infraestructures”. L'edil valencianista va lamentar que ja han passat anys evitant retre comptes de la plantilla a conselleria, i va ser l'advocacia de la Generalitat la que va emetre un informe considerant que la compravenda d'accions de DKV a Ribera Salut havia estat il·legal». A més, lamentava que “no obstant, ni l'empresa, ni la conselleria, ni cap dels grups polítics de les Corts no està fent res per evitar aquesta barbaritat».
El Partit Socialista va recolzar ambdues mocions, i va insistir que havia estat el Partit Popular qui va privatitzar la sanitat a la Marina Alta, i que el govern del Botànic apostava perquè, un cop acabada la concessió, la sanitat a la comarca tornés a ser exclusivament pública.
L'esmena de Compromís no va prosperar, però si les dues mocions presentades pel PP i C's, amb què l'ajuntament de Calp exigeix a l'empresa concessionària dels serveis sanitaris de l'Àrea de Salut de Dénia, Marina Salud, ia la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, que donin una solució immediata a aquesta manca de professionals de psiquiatria i es doti la comarca dels facultatius necessaris especialitzats en salut mental per pal·liar amb urgència la greu situació desfermada per aquesta deficiència.