Cultura

Comença 'El segle de Balenciaga' a Xàbia

Aquest cap de setmana arrenquen les exposicions i jornades divulgatives al mestre de l'alta costura que va morir fa 50 anys al municipi
Cartell d'El segle de Balenciaga / Ajuntament de Xàbia

Aquest cap de setmana comencen les activitats dedicades a Cristóbal Balenciaga amb 'El segle de Balenciaga'. L'Ajuntament de Xàbia dedica aquest estiu una important programació cultural el mestre més internacional de l'alta costura, que va morir fa 50 anys mentre passava una de les habituals estades de desconnexió al municipi.

El divendres 1 de juliol a les 20h, a la Plaça de l'Església, tindrà lloc l'acte inaugural d'aquest cicle expositiu, que comptarà amb la presència dels comissaris de les exposicions, dels participants al simposi que se celebrarà el dissabte i de les autoritats locals.

Amb aquest acte s'iniciarà l'exposició monogràfica que recorrerà els orígens, els anys d'esplendor i el llegat que va deixar a la moda, que encara avui continua viva i vigent. La mostra, comissariada per Pedro Usabiaga, estarà disponible des del mateix 1 de juliol fins al 30 de setembre, a les sales d'exposicions del Museu Soler Blasco, el Centre d'Arts Lambert i la Casa del Cable. Hi haurà vestits de còctel, peces de tarda i nit, a més de dos vestits de núvia, abrics, barrets i complements. La majoria cedits de col·leccions particulars, poc coneguts i que no es poden veure habitualment a museus.

Pel que fa al simposi «Cristóbal Balenciaga, obra i llegat 1972-2022» (00-Balenciaga-Javea-SIMPOSI-cartell-A3), que se celebrarà el dissabte 2 de juliol al Parador Nacional, diferents veus vinculades al món de la moda abordaran la figura de Balenciaga. Des de Pedro Usabiaga fins a Amalia Descalzo, Mariu Emilias, Javier Martín i Ramón Tabares Ozcariz, Lola Gavarrón o el conegut dissenyador Lorenzo Caprile.

La jornada inclou una taula rodona i debat moderat per Lydia García en què participaran Pedro Usabiaga, Mariu Emilas, Ramón Tabares Ozcariz, Elena Iribarren i Miguel Cardona (qui va ser el xòfer de Balenciaga durant les seves estades a Xàbia).

Tots els actes del cicle seran sense reserva prèvia i gratuïts, i la programació completa es podrà consultar als tríptics ja disponibles tant a la Casa de Cultura com a les oficines de turisme ia les sales on es realitzarà l'exposició.

Altres cites de la programació són la projecció el 14 de juliol al cinema Jayan del film «El fil invisible», una jornada sobre el dissenyador a l'estudi de Jessica Bataille (5 d'agost) o el concert «El so de les dues ribes» amb música de la costa basca i la mediterrània interpretada per la soprano Teresa Albero i el pianista Jesús Gómez.

Programa d'El segle de Balenciaga: Balenciaga-Javea-triptic-programa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *