Cultura

El festival Àgora Actual Percussió se celebra a Xàbia del 5 al 9 de juliol

El certamen estarà dedicat al compositor grec Iannis Xenakis al centenari del seu naixement
Cartell del festival / Ajuntament de Xàbia

El Festival Àgora Actual Percussió arriba a la seva cinquena edició a Xàbia. Se celebrarà del 5 al 9 de juliol de forma paral·lela a l'European Meeting of Contemporary Percussion, reafirmant-se com l'esdeveniment “més destacat i especialitzat en el panorama de la creació i la interpretació actual”, segons destaquen els responsables.

Està dirigit a nivell artístic per Juanjo Guillem, mentres que la direcció acadèmica està a càrrec de Joan Soriano i la tècnica d'Alicia Arnau, i enfocat a intèrprets de grau i postgrau, compositors i artistes en general interessats en la creació d'avantguarda. Tot un referent a nivell internacional, per aquesta trobada han passat alguns dels principals intèrprets, compositors i ensembles de percussió nacionals i de països com França, Regne Unit, Noruega, Alemanya, EUA, Itàlia, Austràlia, Mèxic, Xina, Portugal, Suïssa , entre altres.

En les anteriors edicions ha impulsat diferents convocatòries internacionals per a compositors amb participació des de més de 20 països i ha realitzat múltiples estrenes nacionals i absolutes de diferents peces per a percussió.

El Festival, organitzat des de la Regidoria de Cultura i que compta amb el patrocini de l'Institut Valencià de Cultura i l'INAEM I, és obert al públic en general i tots els seus concerts –a càrrec dels grups Neopercussió, Projecte SoXXI, Synergein Project i diferents solistes com Sisco Aparisi- es desenvoluparan aquest any en diferents espais del nucli de Duans del Mar.

Recuperada la normalitat després de la pandèmia, aquest 2022 el festival torna al 100%. Dedicat a la figura i obra de Iannis Xenakis en el seu 100è aniversari es presenta com un just reconeixement a un dels genis creatius del S.XX, imprescindible per entendre la revolució en l'àmbit de la creació i la interpretació de la percussió del temps .

Des de la direcció de la trobada expliquen que a nivell nacional “aquest llegat ens arriba a través de la gran música per a percussió de Ramos i Guerrero també protagonistes de l'edició”. Al Festival es donarà retut compte de les principals peces d'ensemble de percussió, càmera i solos dels tres compositors, que juntament amb l'estrena nacional d'Eolo'oolin (dedicada a Xenakis) de Julio Estrada per a ensemble de percussió conformen un esdeveniment únic a Espanya, i necessari homenatge al geni de Xenakis.

El gran programa del Festival es complementa amb tot un seguit de propostes variades i interdisciplinàries: ponències, conferències i classes magistrals d'interpretació a càrrec d'alguns dels especialistes principals en cada matèria del país. Musicòlegs, escriptors, arquitectes, intèrprets i compositors aprofundiran des de diferents aspectes a l'obra i figura i obra dels tres compositors.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *