Política

El ple de Calp deixa sense efecte la suspensió de llicències als Banys de la Reina

El regidor de Territori explica que no es podrà construir a l'àrea arqueològica mentre es tramiti el BIC
Zona arqueològica dels Banys de la Reina. / Ajuntament de Calp

Calp ha aprovat en ple ordinari deixar sense efecte la suspensió de llicències ratificada el gener d'aquest any a l'àmbit del Pla Especial Banys de la Reina i aixecar aquesta suspensió. L'estratègia de l'equip de govern, PP i C's, segons va exposar el regidor de Territori, Juan Manuel del Pino, en el transcurs de la sessió, és, aprofitant que actualment des de la Conselleria s'està tramitant la declaració de BIC - Bé d'interès cultural- d'aquest jaciment, i que aquest procés impedeix construir a l'àrea afectada, sigui l'administració autonòmica la que assumeixi aquesta responsabilitat.

Quan el BIC entri en vigor, l'Ajuntament de Calp tornarà a agafar les regnes de l'assumpte i restablirà la suspensió de llicències per impedir que es pugui edificar a la zona. Una suspensió que té un període legal de 2 anys.

L'oposició

Però des de l'oposició, Defendem Calp, Compromís i PSPV-PSOE, que es van abstenir en el moment de la votació, no van veure tan clara aquesta estratègia, i van retreure a l'executiu local la manera com s'està tramitant aquest assumpte. Des dels bancs de l'oposició van evidenciar que s'està perllongant un procés que no arriba a l'objectiu marcat, que és salvaguardar aquest jaciment romà important.

Els grups a l'oposició van sol·licitar la necessitat d'aclarir qui pagarà els 23 milions d'euros amb què compensar els propietaris del sòl afectat pel jaciment arqueològic. El portaveu valencianista, Ximo Perles, ha remarcat que, sense aclarir aquesta qüestió, no s'assolirà el grau de protecció a què el municipi aspira per als Banys de la Reina. L´edil també va denunciar que hagi passat més d´un any des de l´última reunió de la Comissió Especial dels Banys de la Reina.

Per la seva banda, el regidor socialista, Santos Pastor, va sumar a aquesta exposició, que la responsable de donar solucions a aquest assumpte és l'administració local, implicant alhora les conselleries competents i el mateix ministeri, per tal de posar en marxa la recuperació d'un jaciment que els especialistes han apreciat pel seu valor incalculable.

Posar sobre la taula un tema a debatre que uneixi urbanisme i patrimoni fa parlar molt, i més si es tracta dels Banys de la Reina. Finalment, el punt es va aprovar, amb els vots favorables de l'equip de govern, encara que abans, l'alcaldessa, Ana Sala, va reconèixer que l'ajuntament no té diners per pagar i va assegurar que des de l'Ajuntament s'està fent una feina important per aconseguir la protecció dels Banys de la Reina.

També et pot interessar...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *