Medi ambient

La Marina Alta se suma a la campanya per a la protecció de les tortugues marines

Dénia, Xàbia, Calp, Teulada i Poble Nou de Benitatxell participen a la campanya 'Tortugues a la Mediterrània 2022' de la Fundació Oceanogràfic
Solta tortuga marina al litoral calpí. Fitxer. / Ajuntament de Calp.

Cinc municipis de la Marina Alta, Dénia, Xàbia, Calp, Teulada i El Poble Nou de Benitatxell participen a la campanya 'Tortugues a la Mediterrània 2022' de la Fundació Oceanogràfic. Aquesta tercera edició estarà present en un total de 60 municipis costaners de la Comunitat Valenciana, Regió de Múrcia i Illes Balears, a més a més la campanya de conscienciació i informativa es difondrà al Metro de València, Tram d'Alacant i Paradores de Turisme de platges. Una campanya de sensibilització que s'ha presentat a l'Estació Marítima de Baleària, a Dénia.

Com a anys anteriors, aquesta iniciativa compta amb la col·laboració de la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, FGV, 112 Emergències, Ciutat de les Arts i Ciències, Universitat de València, Global Omnium i Fundació Blava Marina.

La campanya de sensibilització, que impulsa la Fundació Oceanogràfic consisteix en la col·locació de més de 1.500 cartells a mupis i altres suports, des dels quals s'informa en els punts de major concurrència i visibilitat a banyistes i viatgers de la presència de tortugues marines a les costes del Mediterrani i que, en cas de produir-se un albirament, cal trucar al 112 per activar així la Xarxa de Varaments, composta per la Universitat de València, Conselleria d'Agricultura i Transició Ecològica i la mateixa Fundació Oceanogràfic. Ho explica José Luis Crespo, responsable de l'àrea de conservació de l'Oceanogràfic.

Època de Nidificació

En el cas de la Comunitat Valenciana, l'equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic és l'encarregat de desplaçar-se a la zona per avaluar l'estat de l'animal i traslladar-lo, en cas que sigui necessari, a l'ARCA del Mar, on es recupera fins a poder tornar novament al mar.

Com remarca Kadia García, directora de la Fundació Oceanogràfic, aquesta és una feina que es desenvolupa al llarg dels 356 dies de l'any, encara que ara, a l'estiu, es potencia la informació sobre aquesta tasca important.

Les dates de la campanya són crucials per a la conservació de l'espècie, ja que és la temporada en què es produeix la nidificació, és a dir, l'acostament a la platja de les femelles per dipositar els seus ous als punts que consideren adequats, per la qual cosa és fonamental que no siguin molestades. En haver-se produït els darrers anys un augment de nius i, a causa de la filopatria d'aquests animals, és possible que es torni a registrar un bon nombre de nidificacions. El director general de la Ciutat de les Arts i les Ciències, Antonio Torres, remarca que aquesta és també una bona fórmula de defensa de la sostenibilitat a l'entorn marí i lluita contra el canvi climàtic.

També et pot interessar...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *