Cultura

Xàbia commemora José Albi, la seva poeta més internacional

Aquest divendres es presenta la biografia del considerat últim poeta de la postguerra espanyola a la Biblioteca de Duanes
Cartell de la presentació de la biografia de José Albi / Ajuntament de Xàbia

Aquest any es compleixen cent anys del naixement de José Albi Fita, reconegut poeta fortament vinculat a Xàbia, on va passar gran part de la seva vida. Per tal de reivindicar la seva figura, aquest dimecres 3 de juny es presenta el llibre 'José Albi i el seu temps'. L'acte està previst a les 19:30 hores a la Biblioteca de Duans.

L'escriptor, a més de ser considerat el darrer poeta de la postguerra espanyola, es va llicenciar en Dret i en Filosofia i Lletres, va ser crític literari i traductor (va signar grans traduccions dels principals poetes del surrealisme francès), rebent el Premi de les Lletres Valencianes 2002. Fins i tot va dirigir, juntament amb Joan Fuster, una de les revistes més importants del panorama espanyol: Verbo. Quaderns literaris.

Segons el regidor de Cultura, Quico Moragues, 'José Albi i el seu temps' és “una gran eina i un mitjà per difondre la seva obra, perquè tant els seus paisans com la resta del món i les generacions futures tinguin coneixement de la important figura que representa dins de la poesia en llengua castellana de la segona meitat del segle XX”.

El llibre, treball de l'escriptora i biògrafa Isabel Oliver González, intercala els fets històrics més rellevants per dècades amb esdeveniments de la pròpia trajectòria de l'autor, una publicació amb documentació textual i gràfica abundant, i que plasma la importància de Xàbia per al poeta com lloc on viu moments transcendents i amb què guarda contacte durant tota la seva vida.

Una vinculació que té les seves arrels a la seva família, els Albi, que van ocupar un lloc preeminent a la societat i economia xabiera des de la segona meitat del segle XIX com a comerciants de passa i propietaris de vinyes. Temps després, amb l'arribada del turisme, aquesta família també va ser partícip del desenvolupament local amb l'obertura d'un càmping que tenia unes instal·lacions modernes per a l'època i el caire internacional.

A nivell personal, José Albi va cultivar l'amistat amb diverses persones de Xàbia interessades en la cultura, cosa que va propiciar que publiqués alguns llibres a la impremta local Botella -amb una exquisida edició- com és el cas de les recopilacions de poemes dels anys 1997 al 2002. Anteriorment, el 1992, ja havia publicat una obra dedicada al seu poble: Xàbia o el goig, amb dibuixos de Josep Cardona, reeditada amb motiu de la seua mort el 2010. També l'Ajuntament de Xàbia li va publicar el 1994 l'únic poemari que té en valencià: El temps ombrívol de les roses.

La Biblioteca Pública de Xàbia posseeix pràcticament tota la seva obra. Uns fons que ha ampliat recentment gràcies al fet que els seus fills han donat un conjunt de llibres que corresponen a les primeres publicacions. Des de la Antologia del surrealisme espanyol escrita el 1952 juntament amb Joan Fuster, fins a la destacable tesi doctoral del 1979: Joan de Joanes i el seu cercle artístic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *