Medi ambient

Calp respon a les queixes dels banyistes, que no pot retirar la posidònia de les platges

El regidor de Platges adverteix la Conselleria, que si vol salvaguardar la posidònia ha de frenar l'ampliació de la piscifactoria

L'Ajuntament de Calp explica que després de l'entrada en vigor del decret 64/2020 del Consell per a la conservació de la posidònia, espècie endèmica del mar Mediterrani de gran valor ecològic, mantindrà les restes d'aquestes praderies a les platges al llarg de l'estiu. D'aquesta manera el consistori surt al pas de les contínues queixes dels banyistes, poc acostumats a aquesta situació al litoral calpí, i és que, fins ara, la regidoria de Platges retirava les restes de posidònia oceànica durant la temporada estival, per tal de no causar molèsties als turistes.  

Tot i això, incideixen fonts municipals, la nova norma autonòmica n'impedeix la retirada. Una mesura, remarquen, amb què es pretén preservar l'important paper que aquesta planta exerceix a nivell mediambiental.

Des de la regidoria de Platges, el seu màxim responsable, Matías Torres, si bé entén que cal protegir la posidònia, no comparteix l'obligació imposada pel Consell amb aquest decret, sol·licitant a la Conselleria que sigui menys estricta i recordi la importància del turisme a l'economia local.

D'aquesta manera, Calp mantenen les restes de posidònia a Cantal Roig i Puerto Blanco, mentre que, com la normativa ho permet, l'Ajuntament ha desplaçat aquestes restes a un lateral de la platja a la cala Calalga. I a la cala del Morelló els ha acumulat a l'extrem oest de la platja, a la zona del Borumbot.

En el cas de la Fossa, com el decret autonòmic preveu aquesta possibilitat, l'Ajuntament va sol·licitar ahir a la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica autorització per retirar aquestes restes pel fet que es tracta d'una platja amb una mida reduïda en què hi ha gran afluència turística, així com gran quantitat de serveis turístics. Tot plegat fa que no tingui prou espai per albergar els apilaments d'aquestes plantes marines.

També ha sol·licitat permís per fer el mateix a l'Arenal-Bol però només per motius puntuals derivats de l'estat del mar i sempre que es pugui les restes s'apilaran als extrems de la platja. L'Ajuntament pretén traslladar aquestes restes a una parcel·la propietat municipal durant la temporada estival i el 30 de setembre les tornaria a la platja finalitzat el període de bany.

El regidor defensa l'acció de cribratge de les arriscades, perquè segons indica, la posidònia arriba a la riba de la platja, barrejada de plàstics, màscares i altres residus que torna el mar.

Necessària Conscienciació

D'altra banda, l'Ajuntament ha destacat la necessitat de sensibilitzar els banyistes sobre la praderia oceànica ja que tendeixen a considerar-la brutícia. Torres reconeix que són moltes les queixes que estan rebent a l?ajuntament per aquesta situació. Però la veritat és que la presència de restes d'aquesta espècie tant a l'aigua com a la sorra són un senyal clar de la bona qualitat de l'aigua i indiquen que aquesta està neta i lliure de contaminació.

El regidor indica a la Conselleria que si vol salvaguardar posidònia, ha de preocupar-se pel dany que l'ampliació de la piscifactoria comportarà els prats actuals d'aquesta espècie.

També et pot interessar...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *