Arqueologia

La campanya arqueològica a les Hortes conclou amb noves troballes i la posada en valor d'un forn romà

Les prospeccions arqueològiques al jaciment de les Hortes de Xaló demostren la importància de la cultura del vi ja en època romana
Forn terrisser d'època romana. Xaló. / Ràdio Litoral

Les prospeccions arqueològiques dutes a terme aquestes últimes setmanes al jaciment romà de Les Hortes, a Xaló, han tret a la llum, entre altres elements d'interès arquitectònic, un dolium fragmentat, però gairebé complet, del qual destaca una peça amb inscripcions numèriques, que podria indicar la capacitat d'aquesta peça de terrisseria de l'antiga Roma, que podria haver estat usada per emmagatzemar i transportar vi, o oli.

Una troballa que els investigadors daten al s.II de la nostra era, i que demostra que ja a època romana la cultura del vi tenia un pes important al Xaló del passat.

Així ho constata Gerard Fullana, regidor de Patrimoni a l'ajuntament de Xaló, que valora positivament la feina que s'ha realitzat en aquesta darrera campanya arqueològica a la zona de les Hortes. Uns sondejos que es van iniciar a mitjan juny i que es van donar per conclosos ahir, dijous 30 de juny, amb una visita guiada oberta a tots els interessats.

Aquests treballs han estat possibles gràcies al conveni de col·laboració signat entre l'ajuntament de Xaló i la Universitat d'Alacant, ja fa dos anys. Durant aquest temps l'equip d'arqueòlegs han revelat una mica més de com seria el Xaló de l'època romana.

Forn Romà

Entre les actuacions realitzades també destaca la neteja, la consolidació i la posada en valor d'un forn terrisser d'època romana, que va ser destapat ahir per al seu coneixement públic. A més, s'ha col·locat un panell informatiu que dóna totes les explicacions sobre aquesta construcció, que va tenir un paper important a la vil·la romana de l'antic Xaló.

Reobertura del MAEX

Tot el material que els sondejos han tret a la llum al llarg de les diferents campanyes realitzades al jaciment de les Hortes, són documentats, i guardats, amb la intenció que siguin exposats al públic al nou MAEX, Museu Arqueològic i Etnològic de Xaló, que actualment s'està renovant i adequant i que el regidor de Patrimoni, ha anunciat, ben aviat es realitzarà la reobertura.

De fet, totes aquestes troballes, els tècnics consideren que podrien formar part d'un conjunt arqueològic més gran sobre el qual es té la intenció de continuar investigant en futures campanyes.

També et pot interessar...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *