Cultura

L'exposició de Balenciaga a Xàbia sedueix 250 visitants al dia

'El Segle de Balenciaga', en commemoració del 50è aniversari de la seva mort, és un recorregut en el temps i obra de la gran llegenda de la moda
L'exposició 'El segle de Balenciaga' a Xàbia / Ajuntament de Xàbia

L'exposició El segle de Balenciaga s'ha enlairat amb força a Xàbia. Segons les dades recopilades pel departament de Cultura, les sales on s'exposa aquesta interessant mostra estan rebut una mitjana de 250 visites al dia des que es va inaugurar divendres passat, una gran acollida que demostra l'estirada i la vigència de l'artista basc.

Comissariada per Pedro Usabiaga, El Segle de Balenciaga és un recorregut en el temps i obra de la gran llegenda del nostre país al món de la moda. Estarà en cartell fins al 30 de setembre i gràcies al patrocini de l'Ajuntament, l'accés és totalment gratuït.

La exposició es distribueix per tres espais: el Museu Soler Blasco (carrer Primicias, 1) rememora els seus orígens i primers treballs, mentre que el Centre d'Arts Lambert (carrer Major, 40) repassa els seus anys daurats amb objectes, fotografies, pintures i peces representatives de la seva feina (abrics, vestits de dia i de còctel, de nit i vestits de núvia). Finalment, la Casa del Cable (Passeig Marina Espanyola, 6) descobreix el seu llegat i els camins que van prendre els seus principals deixebles (Felisa Irigoyen i José Luis Molina, Villahierro, Ungaro, Courrèges o Givenchy) després del tancament de la casa Balenciaga.

Aquesta mostra és part del programa dedicat a Cristóbal Balenciaga per l'Ajuntament de Xàbia en commemoració del 50è aniversari de la seva mort mentre passava una de les seves habituals estades de desconnexió i descans al municipi. Dissabte passat, també es va reunir reputades veus vinculades al món de la moda en una jornada monogràfica sobre la figura de Balenciaga en què van participar des de Pedro Usabiaga fins a Amalia Descalzo, Mariu Emilias, Javier Martín i Ramón Tabares Ozcariz, Lola Gavarrón o el conegut dissenyador Lorenzo Caprile.

En aquest fòrum també hi va haver una taula rodona plena d'interessants testimonis. Entre ells el de Miguel Cardona, un taxista de Xàbia que de la nit al dia es va convertir en el xofer personal de Balenciaga, i va passar de circular per la Xàbia de principis dels 70 a conduir el Mercedes del gran mestre de la costura per les carrers més selectes de Madrid o París.

Cardona va narrar emocionat com va ser aquesta experiència -que encara avui recorda amb gran afecte- d'estar uns mesos al servei de Balenciaga, a qui va poder conèixer a la seva faceta més íntima ia qui va acompanyar literalment fins a la mort (va ser ell qui el va portar fins a l'hospital) on va morir).

Totes les conferències d'aquest simposi es poden visionar al canal de YouTube de l'Ajuntament.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *