Obres

Pego renovarà tot l'enllumenat amb una ajuda de més de mig milió d'euros

El consistori ja ha millorat 1.291 fanals, de manera que s'ha aconseguit reduir la despesa econòmica en un 57% els últims sis anys
Enllumenat públic del municipi / Ajuntament de Pego

El Ajuntament de Pego rebrà un total de 648.940 euros per renovar part del enllumenat del municipi. Es tracta de dues subvencions destinades a la instal·lació de lluminàries de més rendiment i menor potència, amb les quals reduir així la despesa en energia.

La primera de les dues subvencions, d'Economia Baixa en Carboni a Entitats Locals, per un import de 474.940 euros, la concedeix l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE) a través del Fons Europeu. L'objectiu és substituir 542 lluminàries. Un altre percentatge petit d'aquesta important renovació de l'enllumenat públic (els 174.000 euros) està finançada per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE). Muntant amb què es milloraran 348 fanals.

Les lluminàries se substituiran per noves de tecnologia LED que disposaran de reducció de nivell d'il·luminació mitjançant equip multinivell per ajustar-la segons els diferents horaris nocturns i els diferents tipus de vies.

A més, se substituirà el cablejat existent que es troba en mal estat i s'instal·larà cablejat nou per realitzar unificacions entre instal·lacions que es trobin properes. També s'adequaran els 18 quadres de comandament de què disposa Pego. "L'objectiu és reduir el cost de la potència contractada i millorar així el control de les instal·lacions i la facturació", explica l'edil d'Urbanisme, Laura Castellà.

De fet, el consistori ja ha renovat els últims anys 1.291 fanals dels 2.181 amb què compta el municipi pegolí. Ho ha fet també a través de diferents subvencions procedents de l'IVACE des del 2017 fins al 2021 passat. La primera, el 2017, va pujar a 150.000 euros amb què es van renovar 328 lluminàries. L'any següent, el 2018 la quantia econòmica va ser de 102.500 euros, que es van destinar a millorar 230 fanals. El 2019 es van renovar 228 lluminàries amb un import de 150.000 euros, mentre que el 2020 van ser 272 amb una ajuda econòmica de 150.000 euros. El passat any, el 2021, es va obtenir una subvenció de 150.000 euros i es van poder canviar 233 fanals més.

Un cop finalitzi tot el procés de renovació de les 2.181 lluminàries del municipi, es disminuirà la potència de 355,6 kW a 92,53 kW, i s'aconseguirà un estalvi energètic estimat del 81%. A l'apartat econòmic. També és notable l'estalvi a l'apartat econòmic. En aquests sis anys d'intervencions s'ha estalviat un 57% a la factura de la llum. S'ha aconseguit baixar de 219.233,10 euros (l'any 2015) a 93.554,21 euros el 2021. “Cabre recordar que encara falta canviar un percentatge important de les lluminàries, per la qual cosa l'estalvi encara serà més gran una vegada finalitzada tota la renovació”, apunta la regidora d'Urbanisme.

Un cop aconseguit, “serem un poble més compromès amb el medi ambient, augmentant l'eficiència i la sostenibilitat, línies que aquest equip de govern sempre s'ha marcat com a ruta a seguir”, conclou Castellà.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *