Serveis Públics

Xàbia controlarà els abocaments amb tanques i càmeres als punts verds

La idea és que puguin fer ús només els residents de la zona, a qui se'ls lliurarà una targeta identificativa per obrir
Tancat en un dels punts verds / Ajuntament de Xàbia

Un dels canvis que comporta el nou contracte del servei de recollida de residus i neteja viària està relacionat amb els punts verds. L'ús incívic creixent d'aquests espais, que diàriament pateixen abocaments fora dels contenidors i on s'abandonen estris, mobles o materials en comptes d'emportar-se a l'ecoparc, ha fet replantejar-se el sistema de gestió i per això en aquest contracte se n'inclou el tancament.

La intenció de la regidoria de Serveis és que només puguin ser utilitzats pels residents de la zona, a qui se'ls lliurarà una targeta identificativa que els permetrà obrir el tancament. A més, el recinte comptarà amb videovigilància per controlar un possible mal ús o abocaments i poder sancionar-los.

La regidora Kika Mata ha explicat que el canvi no serà immediat però de moment s'ha començat a instal·lar el tancat en alguns dels punts com el del Rafalet o Cansalades. Els propers mesos s'anirà completant la transició amb el sistema de seguretat i es contactarà amb els residents per gestionar el repartiment d'acreditacions per domicili.

Mata ha aprofitat per demanar conscienciació ciutadana al tema de residus ja que el municipi dedica molts mitjans al seu manteniment i ni així aconsegueix que guardin una imatge pública digna. L'edil ha assegurat que tots els punts verds es netegen cada dia a primera hora del matí i en poques hores el seu aspecte torna a ser desastrós.

Mata ha assenyalat que darrere d'aquesta situació, a més dels comportaments ciutadans incívics hi ha el canvi general que s'està vivint al sector dels residus a nivell industrial. Són moltes les empreses les que veuen com els gestors han endurit les condicions per acepatar-los i els exigeixen classificar-los i separar-los depenent de la seva perillositat i característiques. Això ha fet proliferar els abocaments il·legals no només a Xàbia, sinó a nivell general.

Davant d'això recorda que els Punts Verds són instal·lacions municipals per facilitar la recollida selectiva de residus urbans d'origen domèstic, especialment en el disseminat, i que en cap cas no està permès el seu ús a professionals que realitzin una activitat lucrativa i molt menys generats en altres municipis (les sancions són de fins a 750 euros).

Els residus que es poden dipositar als Punts Verds són la fracció orgànica, envasos lleugers, paper i cartró, vidre, oli vegetal, roba i calçat i restes domèstiques de jardineria. La resta s'ha de portar a l'Ecoparc (al camí de les Sorts).

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *