Societat

El consum hídric a Xàbia creix un 11% respecte a l'any passat

Tot i l'augment del consum, Amjasa confirma els bons nivells dels aqüífers per afrontar els mesos de més demanda
Aigua sortint per una aixeta / Kaboompics (Pixabay)

L'empresa municipal de aigües de Xàbia, Amjassa, ha facilitat les dades de consum registrades durant el mes de juliol passat. Xifres de les quals es desprèn un creixement del 11% respecte al mateix període de l'any passat i que segueixen una tendència mantinguda des de principis d'any. I és que durant tot el primer semestre, el volum d'aigua subministrat és entre el 9'6 i el 11% més gran que el 2021.

La xarxa duplica el cabal els mesos d'estiu i passa d'injectar totals mensuals com els 350.418 metres cúbics del gener als 618.727 del juny i els 796.854 del juliol. Els pics absoluts de consum s'han viscut la darrera quinzena, coincidint amb les setmanes de temperatures més altes i freguen els 28.000 metres cúbics per dia. Altres circumstàncies que han afavorit una demanda més gran de cabal han estat la greu avaria que es va registrar a la zona de les Barranqueres-Camí Vell de Gata i l'aportació puntual que es va brindar al Consorci de Teulada-Benitatxell del 12 al 19 de juliol.

No obstant, tal com ressenyen des d'Amjasa, aquestes xifres disten força de les que es registraven anys enrere, amb pics de consum de fins a 36.000 metres cúbics diaris. Això, apunten, no vol dir que hi hagi menys demanda o ocupació, sinó que s'explica en la millora dels rendiments de la xarxa. És a dir, que la renovació de canonades antigues ha reduït molt la pèrdua d'aigua per fuites.

Pel que fa a l'origen de l'aigua subministrada ara a l'estiu, prové en un 60% de la producció de la planta dessaladora i en un altre 40% dels pous, uns aqüífers que presenten uns bons nivells malgrat el context generalitzat de sequera.

De fet, davant dels anuncis de restriccions que es comencen a llançar des d'algunes ciutats i municipis, Amjasa vol deixar clar que Xàbia té garantit el subministrament sempre que es mantingui un consum racional i responsable d'aquest bé bàsic.

Al balanç juliol, des de l'hídrica destaquen com la complicació tècnica més gran l'avaria registrada en una de les canonades principals del sistema a la zona del Camí Vell de Gata, un tram de la xarxa ja antic que actualment està sent substituït. Tot i això, i malgrat la importància d'aquest tram en el sistema, l'empresa va poder recuperar el servei en menys de 24 hores i tornar el subministrament a tots els habitatges.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *