Cultura

Vall de Gallinera presenta el documental 'Les Cures a la Vall de Gallinera'

La història explicada a través de les dones del municipi es presentarà dimecres 10 d'agost a les 22:00 h al Frontó de Benialí
Safareig de Benissili / Ajuntament de Vall de Gallinera

Les Cures a la Vall de Gallinera és un projecte de foment de la igualtat iniciat fa dos estius i que finalitza aquest dimecres 10 d'agost amb la presentació del documental a les 22:00 h al Frontó de Benialí. Aquest audiovisual és una terra explicada a través de la mirada i les vivències de les dones, les nostres àvies i mares, quan la Vall de Gallinera era una illa al mig de les muntanyes.

La primera acció va ser l'entrevista, en perspectiva de gènere, a 24 dones del municipi. L'objectiu era arreplegar la memòria oral sobre aquells treballs invisibilitzats que han realitzat les dones al llarg del temps: les tasques domèstiques o la cura de les persones grans o xicotetes, entre altres temes.

D'aquelles entrevistes en va sorgir la necessitat de visibilitzar l'antic ús que feien les dones dels nostres safareigs, tasca domèstica invisibilitzada al llarg dels temps. Per aquest motiu, l'Ajuntament de Vall de Gallinera va iniciar la investigació de fotografies antigues de dones utilitzant els diversos safareigs del municipi, sent aquesta compilació fotogràfica una exposició col·lectiva urbana a cadascun dels safareigs, que va ser inaugurada amb motiu del 8 de març i que actualment encara es pot gaudir als safareigs de Benirrama, Benialí, Benissivà – Benitaia, La Carroja, Alpatró i Benissili.

A més, també s'han dut a terme diverses accions durant aquests darrers anys, destacant la I Trobada de Dones de Vall de Gallinera. Va tenir lloc el febrer d'aquest any passat i compta amb la col·laboració de l'Associació de Dons de la Foradà de la Vall de Gallinera.

Les veus del tràiler són de dues dones nascudes a la Carroja: la primera és de Pura, nascuda el 1923 i la segona és Elisa, nascuda el 1935. Amb aquest treball l'Ajuntament de Vall de Gallinera pretén mostrar tot allò que elles, les dones que han sostingut les nostres vides, han transmès a cadascuna de les entrevistes. Són clarament parteix del patrimoni viu del municipi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *