Obres

Benitatxell rep un ajut de més de 500.000€ per renovar l'enllumenat públic amb tecnologia led

Se substituiran 897 lluminàries convencionals, el 85% de les de la localitat, de manera que s'espera aconseguir un estalvi energètic del 62%
Un treballador canviant una lluminària convencional / Ajuntament del Poble Nou de Benitatxell

El Poble Nou de Benitatxell està a un pas menys de la eficiència energètica, un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030. L'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) ha atorgat a l'Ajuntament una subvenció de 501.465,69 euros per a la substitució de 897 lluminàries convencionals per altres amb tecnologia LED, amb regulació del nivell lluminós i control horari.

Aquest ajut per a inversions a projectes singulars locals d'energia neta a municipis de repte demogràfic (PROGRAMA DUS 5000) s'emmarca en el Programa de Regeneració i Repte Demogràfic del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Concretament, en la mesura número 4 de la lluita contra la contaminació lumínica, enllumenat eficient i intel·ligent, Smart Rural i TIC.

En total, s'invertiran 589.959,64 euros, dels quals gairebé el 85% estaran finançats per l'IDAE. La resta, 88.493.95 euros, els haurà d'aportar l'Ajuntament. Aquest projecte renovarà a prop del 85% del total de les lluminàries públiques per un nou sistema més modern i eficient, acostant-se, així, a l'objectiu marcat del 100% que s'espera obtenir en properes convocatòries.

L'actuació inclou no només la substitució de lluminàries per altres de més eficients, sinó que redueixin la contaminació lumínica. També la incorporació de sistemes de telegestió i ladequació dels quadres de comandament per complir amb la normativa vigent. S'actuarà sobre 26 dels 37 quadres de comandament que té el municipi i substituirà 897 lluminàries per tecnologia LED.

Amb l'execució d'aquest projecte s'estima que s'aconseguirà un estalvi energètic del 62% respecte a la despesa actual, evitant salts als quadres de llum per sobrecàrrega d'energia.

Aquesta és la segona actuació que es durà a terme al municipi per reemplaçar els vells fanals convencionals per lluminàries de tecnologia led. Recentment s'han substituït un total de 355 fanals amb una inversió de 149.907 euros entre l'Ivace i el Consistori al 50% (cada entitat n'ha aportat 74.953,50 euros).

I és que des del 2020 és un servei bàsic que l'equip de govern s'ha proposat millorar. Aquest any es va elaborar una auditoria energètica per conèixer l'estat de tota la instal·lació elèctrica municipal i així poder optar a aquests ajuts, que sumen més de 575.000 euros en subvencions per al canvi de lluminàries i estalvi energètic.

“En menys de quatre anys hem aconseguit posar ordre en una infraestructura vella i molt deteriorada, que era un dels principals motius de les queixes que rebíem. Ara quedarà renovada gairebé en un 85%. I tot plegat amb una grandíssima part de finançament extern via subvencions, on s'ha fet una gran feina de fons per aconseguir-les per part dels diferents departaments municipals implicats”, ha detallat l'alcalde, Miguel Ángel García.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *