Cultura

Els Germans Penalba obren dissabte la IX edició del Tradidanses de Xàbia

En aquest festival de cultura tradicional també hi actuarà Josep Aparicio “Apa” i hi haurà un taller del ball de bastons
Cartell del Tradidanses / Ajuntament de Xàbia

El Festival Tradidanses, organitzat pel Grup Portitxol, celebra aquest cap de setmana la seva novena edició. Sota el lema “cantant a les arrels”, la trobada se centra aquest any en “cantaors” valencians que busquen noves sonoritats a les cançons tradicionals de la nostra terra.

Com a novetat, el cartell d'aquesta novena edició del Tradidanses compta amb dos concerts: el de Germans Penalba aquest dissabte 24, a les 20h a la Plaça de l'Església, i el de Josep Aparicio “Apa” el diumenge 25, a les 18h al Riurau d'Arnauda.

Tot i la seva joventut, els germans Penalba -Jonatan i Christian- són ja uns veterans al món de la música. En els darrers anys, han publicat tres discos per separat (De soca-rel i Reversions el primer; Canvis, el segon) que els han situat en una posició destacada al panorama musical valencià. Ara presenten aquest nou espectacle conjunt, acompanyats per una formació instrumental de luxe, on combinen els seus estils i veu particular amb un repertori tradicional valencià que cobra nova vida en boca d'aquests dos grans cantants.

Diumenge, al Riurau d'Arnauda, serà el torn de Josep Aparicio “Apa”. El de Godella ha rebut els elogis unànimes de companys de professió, crítica i públic en reconèixer la seva qualitat com a cantaor. Compte amb diversos discos, Cants i cants, Flamencians, Cançons a banda i Sinèrgies, en els que busca nous camins per a la música tradicional valenciana, explorant altres sons i agermanant diverses cultures sense perdre el nord ni les arrels.

Per al Tradidanses, Aparicio ha preparat un concert didàctic, un format especial en què combinarà el seu repertori més tradicional amb explicacions del repertori com a fil conductor del concert.

A més dels concerts, el Tradidanses comptarà amb la seva ja habitual part didàctica, amb la qual el Grup Portitxol intenta difondre la varietat de música i balls tradicionals que hi ha al nostre territori. En aquesta ocasió el taller (diumenge 25, a les 10h al CEIP Mediterrània) se centrarà al Ball de bastons tradicional de la localitat de l'Alcúdia (la Ribera Alta) i serà impartit per Dansants de l'Alcúdia.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *