Societat

L'AFA reivindica la necessitat d'ampliar el Centre de Dia que atén persones amb Alzheimer

Teulada commemora el Dia Mundial de l'Alzheimer amb actes solidaris i de suport i informació per a malalts i cuidadors organitzats per AFA
Marxa Solidària per l'Alzheimer. Imatge d'arxiu. / AFA, Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer

Avui és 21 de setembre, es commemora el Dia Mundial de l'Alzheimer, efemèride instituïda per l'OMS, l'Organització Mundial de la Salut, per conscienciar sobre aquesta malaltia i reivindicar millores per als que pateixen aquesta malaltia i per als seus familiars. A la Marina Alta, la AFA, Associació de Familiars de Malalts d'Alzheimer, amb seu a Teulada, treballa al llarg de tot l'any per donar suport als malalts, aportant teràpies d'estimulació per a la memòria, i per a les seves famílies, oferint informació i suport psicològic com a cuidadors.

L'Alzheimer afecta més del 30% de persones més grans de 90 anys. És la principal causa de demència i la seva incidència i prevalença augmenta. El Centre de Dia ubicat a Teulada és conscient d'aquesta situació, que, com explica la presidenta de l'AFA, Sylvia Tatnell, ha ampliat el nombre d'assistits respecte a anys passats, però tot i així continua suportant una important llista d'espera. Des d'AFA demanen un lloc més ampli que pugui donar resposta als malalts ia les famílies.

Es tracta d'una malaltia associada a l'edat ia altres factors genètics, ambientals i de risc, com són la diabetis, el sobrepès, el tabac i l'alcohol. Des d'AFA s'ofereixen per assessorar, orientar, informar i recolzar les famílies de persones que pateixen aquest trastorn cerebral que destrueix lentament la memòria i la capacitat de pensar.

Programa Commemoratiu

Per recordar aquesta data, 21 de Setembre Dia Mundial de l'Alzheimer, AFA Teulada Moraira ha preparat un programa d'actes amb què recolzar malalts i famílies, i continuar recaptant fons amb què donar continuïtat a la important tasca que exerceix aquesta associació. Un programa que va arrencar ahir amb una activitat de teràpia psicocreativa per als usuaris del Centre de Dia de Teulada. Tant avui dimecres com demà dijous, s'hi instal·laran taules informatives. A més, coincidint amb el 21 de setembre es llegirà un manifest recordant la data a commemorar. I s'ha fet una missa.

Però, sens dubte, una de les propostes que més participació espera rebre és la Marxa Solidària per l'Alzheimer, que tindrà lloc el diumenge, 25 de setembre. Caminada que clou el termini d'inscripció el divendres, 23 de setembre. Una caminada que com explica Tatnell es pot fer de manera presencial o virtual.

Dins la programació amb motiu del Dia Mundial de l'Alzheimer, l'AFA també ha previst un taller d'orientació i d'informació per a familiars de malalts amb aquesta malaltia degenerativa. Manca concretar data.

També et pot interessar...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *