Medi ambient

L'Alineació Solar de la Foradà torna a la Vall de Gallinera

Gràcies a l'estudi que va fer el Dr. José Lull, l'alineació solar de la Foradà ha estat demostrada i comprovada científicament
Cartell / Ajuntament de Vall de Gallinera

Entrar a l'octubre vol dir gaudir de l'Alineació Solar de la penya més emblemàtica de la Vall de Gallinera, la Foradà.

Gràcies a l'estudi que va fer el Dr. José Lull, l'alineació solar de la Foradà ha estat demostrada i comprovada científicament. En alguns llibres s'explicava que hi havia una tradició que deia que, el dia de Sant Francesc, la llum del sol passava per l'arc de la Foradà i il·luminava el convent de Gallinera.

Un d'aquests documents, escrit cap al 1620, es custòdia a l'Arxiu Històric Nacional, secció Osuna, lligall 735/2-29. Va ser escrit pel frare franciscà Antonio Panes i es titula Notícies que va donar el Guardian del Convent, por on sembla que els Exmos. Senyors Ducs de Gandia com a senyors de les Valls de Gallinera i Ebo, somni Patrons del dit Convent, que es titula de Sant Andreu.

Un dels fragments del text diu: «El lloc on hi ha el convent, és al vessant, i falda d'una muntanya que a l'hivern, interposada la seva molta altura, li impedeix el sol, que a penes deu gaudir de tres hores, però es de notar una cosa, que no sembla mancar de motiu piadós, i sé, que el dia quatre d'octubre entrant ho sol por una Penya que està perforada, fereix directament al nostre convent, i con la seva llum, i resplendor l'alegra, com que no han pogut patir els seus raigs, que en un dia tan festiu, se li oposi la muntanya, i assi el penetren, i el treparen».

El mateix text també es pot trobar al llibre tercer de la Chrònica de la Província de Sant Ivan Bavtista, de Religiosos Menors Descalços de la Regvlar Observança de Nvestro Seraphico Pare San Francisco, al capítol VII, titulat De la Congregació Intermèdia del Provincial Fra Geronimo Planes i fundació del Convent de Sant Andres de Gallinera (Panes 1665: III 456-457).

Però tot quedava aquí, en una tradició, que fins i tot molts dels habitants de la Vall desconeixien. No se sabia del cert si això passava i, si fos així, tampoc se sabia l'hora ni el lloc exacte on impactava la llum. Amb aquest estudi, però, s'han resolt tots els dubtes. A partir d´ara tots podrem gaudir d´aquest magnífic espectacle que es repeteix dues vegades l´any: el 4 d´octubre (festivitat de Sant Francesc) i el 9 de març (festivitat de Santa Francesca Romana).

L'estudi original de José Lull es va publicar dins del llibre Treballs d'arqueoastronomia: exemples d'Àfrica, Amèrica, Europa i Polinèsia, amb el nom La alineació solar del convent franciscà de Benitaya a Vall de Gallinera.

Programació

DISSABTE 1 D'OCTUBRE
Alpatró
10.00 h -Ruta Urbana d'Alpatró: Pels Carrers de la Memòria.
Dificultat baixa. Per a tot tipus de públic. Inscripció prèvia: www.pegoilesvalls.es

Antic convent de Benitaia
17.30 h – Alineació solar de la Foradà.

Benirrama
19.30 h – Concert amb Societat Musical La Pau de Sant Joan.

21.00 h – Sopar popular a càrrec de la Comissió de Festes de Benirrama 2023

22.30 h – Teatre El Palau de Parèmia, de Tallant Teatre.
En acabar hi haurà música a càrrec de la Comissió de Festes de Benirrama 2023.

DIUMENGE 2 D'OCTUBRE

Alpatró
10.00 h -Ruta Urbana d'Alpatró: Pels Carrers de la Memòria.
Dificultat baixa. Per a tot tipus de públic. Inscripció prèvia: www.pegoilesvalls.es

Antic convent de Benitaia
17.30 h -Alineació solar de la Forada.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *