Festes

La badia de Xàbia tornarà a il·luminar-se aquest divendres amb el castell de fi de festa de Loreto

La pirotècnica tornarà a disparar l'espectacle després que una fallada informàtica impedís la seva correcta execució el 8 de setembre passat
Castell de les festes del Loreto / Ajuntament de Xàbia

Les festes en honor a la Mare de Déu de Loreto tindran aquest divendres una pròrroga i tornaran a il·luminar la badia amb un dels seus actes més emblemàtics: el castell piroaquàtic.

La nit del 8 de setembre, un problema informàtic va impedir disparar l?espectacle contractat com a fi de festa. Més de la meitat de la pólvora es va quedar a les carcasses i el que es va poder veure no va seguir ni el ritme ni l'ordre en què havia estat dissenyat.

Des del primer moment, l'empresa pirotècnica va mostrar la seva predisposició a compensar el municipi i, després d'assegurar-se la infraestructura necessària, s'ha acordat tornar a disparar íntegrament aquest divendres -16 de setembre-.

Serà a les 23:30 hores des de les plataformes aquàtiques flotants instal·lades al costat del port pesquer i es podrà gaudir des de tota la zona nord de la badia de Xàbia.

Des de l'Ajuntament han volgut destacar la serietat de l'empresa Ricardo Caballer, una de les millors pirotècnies de la Comunitat i que compta amb prestigi internacional.

Des que el castell de Loreto es dispara des de plataformes flotants (es feia des de l'escullera fins que la Llei Forestal va marcar que no es podia llançar pirotècnia a menys de 500 metres d'una àrea forestal), la seva preparació és molt complexa i depèn de molts factors, especialment de l´estat del mar. En aquest sentit, s'ha contrastat amb la Confraria de Pesca que divendres l'estat del mar previst és favorable.

Precisament, aquesta complexitat tècnica i la inestabilitat meteorològica que sol acompanyar les dates de les festes de Loreto són alguns dels motius que fan que l'Ajuntament s'asseguri que l'espectacle estigui a càrrec d'empreses serioses i que responguin si hi ha algun canvi de plans o problema .

Aquest any es va contractar a la pirotècnia Ricardo Caballer SA per exclusivitat artística els espectacles (mascletades i castells de focs artificials) de Sant Joan i de Loreto per un total de 100.845 euros. A les dues festes s'ha incrementat el pressupost respecte al darrer any que es van celebrar, 2019, ateses les especials circumstàncies d'aquesta edició; Unes Fogueres amb tres quintades i el 125è aniversari de les festes de Loreto (el 2019 va costar 37.667 51 euros i aquest any es van destinar 43.010 euros.

També el castell de Fogueres compta amb una particularitat que l'encareix; la seva faceta musical fa que, a més de la part purament pirotècnica, s'incorpori una quantitat important per llogar els equips de so necessaris per reproduir la música a llarga distància. Aquest any ha costat 57.435 euros.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *