Cultura

Vall de Gallinera compara en un llibre el cóvid amb el còlera del 1885

L'autor, Emili Aragón, ha ampliat l'estudi amb una perspectiva més global de la malaltia i de les tragèdies i crisis que va comportar
Cartell de la presentació del llibre / Ajuntament de Vall de Gallinera

Des de l'Ajuntament de Vall de Gallinera s'ha reeditat el llibre El Còlera de 1885 a Vall de Gallinera, publicat el 2007, amb nous estudis i aportacions sobre aquest fenomen que va patir el municipi, provocant al seu moment alts índexs de mortalitat.

L'autor, Emili Aragón, ha ampliat l'estudi amb una perspectiva més global de la malaltia, ja que una catàstrofe canvia tots els aspectes de la societat: sanitaris, socials, polítics, culturals, etc.

L'autor afirma que un bon referent ha estat la consulta digital de la premsa de l'època mitjançant la Hemeroteca de la Biblioteca Nacional d´Espanya, on va poder fer un seguiment diari no només de les gelades xifres de malalts i morts, dels acalorats debats del Congrés i el Senat entre govern i oposició o de les mesures oficials a prendre per les diferents administracions, sinó també de les tragèdies personals o comunitàries que va haver de suportar la població, d'actes increïbles d'egoisme o d'heroica solidaritat, de situacions de violència extrema i de desesperació, del comportament de la gent davant la mort i la seva relació amb la devoció popular o de les mentides de les administracions locals per evitar l'enfonsament de l'economia, la gana i la misèria.

L'autor també hi ha pogut accedir, i així ho reflecteix la present reedició, als documents dels quals es desconeixia l'existència a la primera edició, entre ells les estadístiques de 1885 i la memòria de 1886 redactades pel Dr. Jaume Ferràn, el diari del Dr. Miralles d'Ondara o els treballs a l'àmbit comarcal de J. Bernabeu sobre Pego i JX Esplugues sobre Dénia.

En aquest estudi s'han considerat fer algunes comparacions breus amb l'epidèmia de Covid-19, ja que des de la de grip de 1918 la població espanyola no havia viscut una situació sanitària semblant.

Amb aquestes accions el Consistori Municipal aconsegueix preservar episodis de la història de la Vall de Gallinera.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *