Cultura Entrevistes

Arriba la Nit d'Ànimes, la nit en què els difunts poden tornar a casa seva

Entrevistem Eugeni Adolf Monjo per conèixer les tradicions de la Marina Alta relacionades amb Tots Sants
Cementiri de Benissa. / Ràdio Litoral. Arxiu

Les programacions lúdiques dels municipis de la comarca s'omplen aquests dies de propostes per a grans i petits amb què passar-ho “terroríficament divertit” amb motiu de Halloween. Desfilada de disfresses, passatges del terror, fuita room, pinta cares o el ja adquirit com a propi “truc o tracte”. Halloween, festa anglosaxona importada d'altres terres, també se celebra a la Marina Alta. Però la comarca no oblida algunes de les seves tradicions més ancestrals vinculades a la nit dels difunts. La visita, gairebé obligada, als cementiris, i l'ofrena floral als familiars que ja no hi són, es repetirà, seguint el costum el 1 de novembre.

A més, els més grans recorden com, no fa tant, la nit de Tots Sants, era nit de recolliment i prec. A la coneguda com “La Nit d'ànimes” es recomanava en caure la nit no sortir de casa, davant la creença que aquesta era una jornada en què les ànimes del Purgatori, podien tornar, per unes hores, a la casa que en vida van habitar. I millor, no trobar-se, en alguna cantonada fosca, amb algun d'aquests esperits passejant perduts.

A Litoral FM, hem volgut saber més sobre les tradicions valencianes relacionades amb la festivitat de “Tots Sants” i hem entrevistat a Eugeni Adolf Monjo, estudiós i investigador dels nostres costums, autor de diferents llibres en aquest sentit. No us perdeu l'entrevista. La pots escoltar aquí.

També et pot interessar...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *