Tribunals

L'exalcalde de Calp pel PP i dos dels seus regidors són condemnats per delictes de frau i prevaricació

L'Audiència Provincial considera provat que Javier Morató, Juan Roselló i Fernando Penella van rebre suborns de l'empresari Ángel Fenoll
Javier Morató i Juan Roselló / Ràdio Litoral. Arxiu

El exalcalde de Calp, del PP, Javier Morató, i dos regidors del seu equip de govern, Juan Roselló i Fernando Penella, han estat condemnats per la Audiència Provincial d'Alacant pel pagament de suborns en l'adjudicació del contracte de escombraries de la localitat. El tribunal els imposa penes entre dos i dos anys i mig de presó. Així ho dictamina a la sentència la Secció Segona de l'Audiència, després de considerar provat que els tres polítics van cometre delictes de suborn, prevaricació i frau amb relació al contracte del servei de tractament i eliminació de residus sòlids urbans de Calp. Procediment que constitueix una de les peces separades de l'anomenat 'Cas Brugal'.

D'altra banda, l'Audiència Provincial també ha condemnat dos acusats més, el cunyat de Roselló, Francisco Artacho, ia l'empresari Àngel Fenoll, responsable de la concessió del servei d'escombraries. Mentre que han quedat absolts tres imputats més en aquest cas.

La sentència va ser notificada ahir dilluns a les parts i s'hi imposa a l'exalcalde i dos dels seus exregidors penes que sumen dos anys, sis mesos i un dia de presó, així com 13 anys d'inhabilitació especial i el pagament de multes com a autors de un delicte continuat de suborn, un delicte de prevaricació i un delicte de frau a l'Administració.

Per la seva banda, el propietari de Colsur SL (actualment Sirem SL), Ángel Fenoll, adjudicatari del servei, ha estat condemnat a dos anys i un dia de presó, a vuit anys d'inhabilitació ia multes com a autor del delicte continuat de suborn , inductor del delicte de prevaricació i cooperador necessari del delicte de frau.

Finalment, l'Audiència ha imposat el cunyat de l'exregidor Juan Roselló, Francisco Artacho, dos anys de presó i deu anys d'inhabilitació com a cooperador necessari del delicte de suborn i inductor del delicte de prevaricació.

Els altres tres acusats -la dona de Juan Roselló, Amparo FP, l'exdirector de la concessió del servei Juan CM i el fill de l'empresari condemnat, Antonio Ángel FC- han resultat absolts per falta de proves dels delictes que els atribuïa la Fiscalia a aquesta causa.

La Sala ha apreciat en tots els penats i per tots els delictes la concurrència de l'atenuant de dilacions indegudes com a molt qualificada pels retards registrats en la tramitació del procediment.

600 mil euros en suborns

La sentència declara provat que l'empresari Ángel Fenoll va pagar el llavors alcalde de Calp, el regidor d'Hisenda i el de Turisme, Platges, Aigües i Protecció Civil, 100 milions de pessetes (601.012 euros) a canvi de l'adjudicació al seu mercantil, Colsur SL., el 1998, de la concessió del servei de tractament i eliminació de residus sòlids urbans de la localitat. En aquests suborns, que incloïa una altra partida de 15 milions de pessetes (90.151 euros) destinada al club de futbol local, el Calp CF, va intervenir com a intermediari el cunyat de Juan Roselló, Francisco Artacho, que va percebre almenys 4 milions de pessetes (24.040 euros).

El contracte de la concessió, que tenia una durada de 25 anys, es va signar el febrer del 1998, però el novembre del mateix any, com que la facturació no era suficient per fer front als suborns acordats, l'empresari va plantejar ampliar el contracte per obtenir majors guanys, tal com necessiten els magistrats a la resolució.

Va ser el juliol de l'any 2000 quan la Comissió de Govern de l'Ajuntament de Calp va aprovar aquesta ampliació consistent en la derivació a la planta de tractament de residus de les algues provinents de les platges del municipi. El Tribunal considera que aquesta ampliació es va realitzar "sense complir tràmits exigits legalment", sense que se sol·licitessin informes tècnics i sense que n'hagi quedat acreditada la necessitat ni l'existència d'un interès públic.

La sentència no és ferma i pot ser recorreguda en cassació davant del Tribunal Suprem.

També et pot interessar...

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *