Medi ambient

El Museu i la Universitat d'Alacant inicien les excavacions arqueològiques al jaciment de l'Illa del Portitxol de Xàbia

L'illa del Portitxol és un ric jaciment arqueològic, amb ocupacions documentades des de finals de la prehistòria fins als segles XIX-XX
Illa del Portitxol / Ajuntament de Xàbia

El Museu de Xàbia i l'Institut Universitari de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric de la Universitat d'Alacant iniciaran aquest mes d'octubre la primera campanya de excavacions arqueològiques a la illa del Portitxol. Aquesta intervenció s‟emmarca dins d‟un Pla General de Recerca, aprovat per la Conselleria de Cultura, que tindrà una durada de quatre anys.

El projecte és possible gràcies al recolzament econòmic del Ajuntament de Xàbia, així com a la col·laboració de la Fundació CIRNE i la família Pons, propietària de l'illa.

L'illa del Portitxol és un ric jaciment arqueològic, amb ocupacions documentades des de finals de la prehistòria fins als segles XIX/XX. Tot i així, va ser en època tardoantiga, entre els segles IV i V quan l'illa va estar habitada de manera més intensa, coincidint amb els moments d'una gran activitat comercial testimoniada per les nombroses àncores trobades al fons marí del Portitxol, així com per l'excepcional troballa del tresor de monedes d'or feta l'estiu passat.

Tota aquesta riquesa va fer que el 1980 ja s'iniciés el procés de protecció de l'illa, que va ser declarada BIC (Bé d'Interès Cultural) el 2018, tot i que per problemes administratius es va tornar a incoar l'expedient el 2022.

Els treballs d´aquesta primera campanya es faran entre els mesos d´octubre i novembre i consistiran en el tast arqueològic intensiu de tota la superfície de l´illa i la realització de quatre sondejos arqueològics localitzats als llocs on sembla haver-hi estructures antigues, situats a la zona més alta i plana de lilla. Alhora, es realitzarà alguna immersió submarina per aclarir i recuperar alguns materials arqueològics localitzats a les anteriors campanyes subaquàtiques fetes al Portitxol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *