Cultura

Xàbia rememora els 100 anys de les primeres fonts públiques

El llibre sobre les primeres fonts del poble i el documental es presentaran el divendres 28 doctubre a la Casa de la Cultura
Presentació de 'Les fonts de la Vila' / Ajuntament de Xàbia

La història hídrica de Xàbia escriu aquest any un capítol de gran simbolisme. El 4 de novembre fa 100 anys que la vila va inaugurar la seva primera xarxa de distribució. El 1922, amb un Ajuntament gairebé sense recursos, va ser l'interès del llavors alcalde, Jaume Casabó, el treball la classe obrera i les donacions de nombrosos contribuents les que van fer possible estrenar una petita xarxa hídrica que assortia sis fonts repartides pel terme municipal , un safareig i abeurador al costat del pou deu, el “Pou Nou”, al costat del riu Gorgos.

Casabó es va guanyar el sobrenom de l'alcalde de les aigües i el poble de Xàbia va celebrar durant dies aquesta modernització, que va tenir un gran impacte en el dia a dia dels veïns, que fins aquell moment havien de desplaçar-se a pous ubicats als exteriors de la vila oa les cisternes i aljubs de les cases de camp.

Per commemorar aquest centenari, Amjassa ha publicat el llibre 'L'Aigua a Xàbia, Les fonts de la Vila', escrit per Antoni Espinós. Una publicació que rememora el que va suposar la creació de les fonts i el paper que van jugar des del mateix Casabó fins a Vicent de Gràcia, entre d'altres. També detalla les festes populars que van acompanyar la inauguració i recupera les octavetes que van llançar les carrosses sobre aquest esdeveniment.

El llibre s'ha imprès en paper reciclat a la Impremta Ampolla i es presentarà el divendres 28 d'octubre, a les 20 hores, a la Casa de la Cultura. Aquest mateix dia també s'estrenarà el documental commemoratiu encarregat per l'Arxiu Municipal i que recull testimonis de persones de Xàbia com Bartomeu Bas, les germanes Fina i Gloria Gasent, Reme Berenguer, Magdalena Marí, Pepe Cardona i Antoni Espinós que recorden com van canviar aquestes fonts la vida i com han anat evolucionant i acompanyant les diferents generacions.

Una altra de les accions que s'estan realitzant en el marc d'aquest centenari és rehabilitar algunes de les fonts més antigues, com ara la de la plaça de l'església o la del Loreto. Des d'Amjasa ha anunciat a més que –un cop passada la pandèmia- té planificat recuperar a l'ús algunes de les que van desaparèixer o instal·lar-ne de noves en zones com a parcs.

Per a l'alcalde, José Chulvi, tots dos treballs de recuperació històrica ajudaran a conèixer els esforços que Xàbia ha hagut de fer des de sempre per tenir alguna potable ia conèixer una mica millor els orígens d'una xarxa que ha evolucionat fins a ser un referent, amb una planta dessalinitzadora pionera i una gestió 100% pública, cosa que permet a més de donar un bon servei realitzar accions socials.

Tant Chulvi com el regidor de Cultura, Quico Moragues, han posat en valor l'interès i el treball de documentació i divulgació fet per Antoni Espinós en matèria hídrica i han convidat la població a assistir a la presentació del dia 28 d'octubre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *