Sanitat

El Departament de Salut de Dénia recomana l'ús de màscara a pacients amb infeccions respiratòries

A més, manté l'obligatorietat de la seva utilització a les zones d'atenció a pacients d'Oncologia i UCI

El Departament de Salut de Dénia, complint la normativa marcada per la Conselleria de Sanitat, manté l'obligatorietat de l'ús de la màscara als professionals sanitaris durant l'atenció a pacients a les àrees d'Oncologia i UCI, i en recomana l'ús a les àrees d'Urgències. A més, recorda que és obligatori, dins de centres sanitaris, entre pacients que presentin símptomes d'infecció respiratòria, els seus acompanyants i el personal que els atén.

El petit repunt d'ingressos per COVID registrat el mes de juliol passat, amb 14 casos hospitalitzats per cada cent mil habitants, s'ha estabilitzat. Segons el cap de Medicina Preventiva de l'Hospital de Dénia, Dr. Antonio Valdivia, “la majoria dels pacients eren longeus, amb edats que superaven els 80 anys, i la causa principal d'ingrés no va ser una infecció respiratòria, sinó que se li va diagnosticar després de realitzar la prova preceptiva davant de la presència de símptomes compatibles. La darrera setmana s'ha observat una tendència a l'augment de casos de COVID diagnosticats a Atenció Primària però que no han repercutit en el nombre d'ingressos hospitalaris per infecció respiratòria aguda”.

Ara com ara una part important dels casos d'infeccions respiratòries agudes que requereixen ingrés, afegeix el Dr. Valdivia, continuen sent el COVID, la Grip i el Virus Sincitial Respiratori. Aquest últim, que és més freqüent en pacients pediàtrics, també s'està diagnosticant en adults longeus”.

El virus sincitial respiratori –VSR- és un patogen comú que afecta principalment el sistema respiratori i pot desencadenar infeccions, com ara bronquiolitis i pneumònia. Els símptomes inicials solen ser similars als d'un refredat comú: congestió nasal, febre lleu i tos. Encara que no hi ha una vacuna específica per al VSR, la prevenció se centra en mesures higièniques, com rentat de mans freqüent i la utilització de mascareta.

L'avaluació meticulosa de les mostres aleatòries recopilades a la xarxa sentinella ha estat essencial per diferenciar entre les infeccions per COVID-19, la grip i el virus sincitial respiratori. "A través d´aquesta tasca, assegura del Dr. Antonio Valdivia, s´identifiquen tendències crucials i variacions en la incidència d´aquests patògens, cosa que permet una resposta sanitària més eficient".

Pel que fa a la variant actual del COVID-19, derivada de la variant Omicron, s'ha observat que és altament contagiosa però no augmenta el risc de complicacions en comparació amb variants anteriors.

Campanya de vacunació conjunta de Grip-COVID

La campanya de vacunació 2023-2024, que està previst inclogui grip i COVID-19, començarà probablement a partir de l'octubre. Es prioritzarà la vacunació en grups com els residents de llars de gent gran, la població de 60-65 anys en endavant i el personal sanitari i sociosanitari. S'espera que les noves vacunes de COVID adaptades a les variants actuals estiguin disponibles abans de començar la temporada.

En l'àmbit de les vacunes monovalents contra el COVID-19, l'Organització Mundial de la Salut ha recomanat l'administració de vacunes que tractin específicament la variant òmicron XBB.1 i altres formulacions que generin una resposta immunològica efectiva contra aquesta subvariant.

D'altra banda, Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ja ha aprovat les recomanacions de vacunació contra la grip per a la temporada 2023-2024. En aquesta ocasió, s'han fet modificacions en la composició de les vacunes, en línia amb l'evolució dels ceps circulants.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *