Festes

Ondara celebra sus fiestas de la Soledad en el centenario de la patrona

Tendrán lugar del 5 al 10 de julio
Comisión de fiestas de la Soledad 2023 / Ayuntamiento de Ondara

Hace justo un siglo y tal como establecía el decreto pontificio de junio de 1923, el Papa Pío XI declaraba canónicamente a la Virgen de la Soledad como patrona de Ondara. Un hito histórico dentro del calendario religioso y patrimonial del municipio de Ondara, el cual vivirá del 6 al 10 de julio 2023 sus Fiestas Patronales en Honor en la Soledad, que cobran una trascendente y especial relevancia este año al conmemorarse el mencionado solemne Centenario de la Virgen María de la Soledad como patrona de la villa.

Y es que, si bien los actos centrales conmemorativos empezaron en junio, será durante las próximas Fiestas Patronales de julio cuando se desarrollarán los actos más tradicionales de los festejos, tales como la Coronación, la cabalgata de carrozas, las verbenas o los actos religiosos: misas, Ofrenda, y Procesión.

Los miembros de Comisión de la Soledad Ondara 2023 han sido los impulsores y organizadores de estos festejos, habiendo realizado un gran esfuerzo durante todo el año. Su esfuerzo ha sido agradecido por el Alcalde de Ondara, José Ramiro; y por el Regidor de Fiestas y Tradiciones de la pasada legislatura, Miguel Gomis, los cuales han aprovechado para pedir la máxima participación e invitar en todo el pueblo a disfrutar de las fiestas y a participar en todos los actos programados, que con motivo del Centenario serán muy emotivos, vistosos y participativos.

Como novedad en la programación de este año, el miércoles 5 de julio habrá una antesala de los principales actas con la recuperación del canto de albaes; por la tarde, y acompañados por el grupo “Noche antológicas de canto de estilo”. Ya el jueves 6 de julio darán comienzo las Fiestas del Centenario por la noche, con la Concentración de las Reinas, Corts de Honor, Festeros y autoridades en el edificio del Ayuntamiento para proceder al encendido de luces y al primer volteo de la nueva campana Virgen de Soledad, fabricada con motivo del centenario, y la gran campana restaurada Maria, dando así inicio a las fiestas. A continuación, se ofrecerá el Concierto de fiestas a cargo de la Unión Musical de Ondara, en la Plaza Mayor.

El acto de Coronación será el viernes 7 de julio a las 23 horas, con la Coronación de las dos Reinas, la Mayor, Emma Fernández Mateu y la Infantil, Anne *Dimech Valero, que estarán acompañadas de las Cortes de Honor Infantil y Mayor y acompañantes Soledad 2023. La Coronación de este año será muy especial, “Una Coronación de Película” amenizada por la Universal *Chamber *Orchestra con espectáculo visual y sonoro.

Este año destacan la verbena de sábado 8 de julio con Vértigo y domingo 9 de julio con el espectáculo “The Talento”. Habrá cenas populares el sábado y el domingo. La cabalgata de carrozas, comparsas y cabalgaduras del sábado 8 de julio contará con grandes premios (Premios carroces: 1.º-500€, 2.º-400€, 3.º-300€; Premios comparsas: 1.º-400€, 2.º-300€, 3.º-200€; Premios cabalgaduras: 1.º-300€, 2.º-200€, 3.º-100€), y estará amenizada por la U.M. de Ondara, la Charanga TRMN2 BAND, el grupo de percusión *Ondarattack y De Ondara, pandilla de dulzainas y *tabals. Para el público infantil, el sábado 11 por la mañana habrá parque infantil y fiesta de la espuma en la zona de Prado.

Las Fiestas de la Soledad 2023 contarán con sus tradicionales actos religiosos, tales como las misas y la Ofrenda de flora del domingo 9 de julio a la Ntra. Patrona, la Virgen María de la Soledad, en el interior de la Plaza de toros. Una vez finalizada la ofrenda, se disparará una mascletà nocturna de la pirotecnia Ricasa. A continuación, traslado de la Virgen María de la Soledad hasta la Iglesia Parroquial de Santa Anna, donde se cantará el himno a la Patrona.

Ya el lunes 10 de julio, día de la Patrona, los actos religiosos marcarán la actividad de las fiestas, por la mañana con la Misa Solemne en honor a la Virgen María de la Soledad, a la Iglesia Parroquial de Santa Anna, cantada por el “Coro capilla Santísima Virgen de Soledad” con la asistencia de las Reinas, Corts, Acompañantes, Comisión de Fiestas 2023 y Autoridades.

Por la tarde, se celebrará la Solemne procesión en honor a Ntra Patrona, la Virgen María de la Soledad, por el itinerario de costumbre, en que ondarencs y ondarenques rinden homenaje a su patrona, que estará acompañada por la U.M. de Ondara, la Asociación Musical La Piedad de Oliva y De Ondara, Colla de dolçaines y tabals. Al llegar la Santísima imagen de la Virgen María al Convento, habrá un lanzamiento de fuegos artificiales desde el Moll de Prado. La procesión finalizará en el interior de la capilla con el Canto del Himno a la Patrona y lanzamiento de 21 salvas. Seguidamente, se nombrará la nueva Comisión de Fiestas del próximo año 2024.

PROGRAMACIÓ FESTES DE LA SOLEDAT

DIMECRES, 5 JULIOL

20:00 h. Eixida des del Convent acompanyats pel grup “Nit antològiques de cant d’estil”. Es visitaran diversos llocs del poble, recitant el cant d’albaes, dirigit a la persona més major; recent nascuda; Regines i Festers d’Honor del poble.

DIJOUS, 6 JULIOL

22:00 h. Concentració de les Regines, Corts d’Honor, Festers i autoritats a l’edifici de l’Ajuntament per procedir a l’encesa de llums i primer volteig de la nova campana Verge de Soledat, fabricada amb motiu del centenari, i la gran campana restaurada Maria, donant així inici a les festes.

22:30 h. Concert de festes a càrrec de la Unió Musical d’Ondara, a la Plaça Major. La Regina major farà lliurament d’un corbatí a la bandera de la Unió Musical. Al descans, s’oferirà un refrigeri de sorbet granissat, cava gentilesa de Vinalia Vinoteca i coca maria.

DIVENDRES, 7 JULIOL

12:00 h. Toc de l’Àngelus i volteig general de campanes. A continuació, llançament de 21 Salves en honor a la nostra patrona en el seu 100 aniversari.

12:45 h. Visita de la Comissió de la Soledat 2023 al cementiri parroquial, acompanyada per dolçaina i tabal. En arribar, pregària en memòria de tots els difunts d’Ondara i ofrena d’una corona de llorer.

19:00 h. Recollida de les Regines i les seues Corts d’Honor, acompanyades per la Unió Musical d’Ondara.

21:30 h. Recepció de les Regines Major i Infantil, Corts d’Honor, Regines i Dames d’Honor 2022, Rector, Autoritats Locals, Associacions i Regines i Autoritats d’altres pobles a l’edifici de l’Ajuntament. En acabar, passacarrer fins la Plaça de Bous acompanyats per la U.M. d’Ondara.

23:00 h. “Una Coronació de Pel·lícula” amenitzada per la Universal Chamber Orchestra amb espectacle visual i sonor. Acte on es coronaran les Regines Major i Infantil Soledat 2023, acompanyades de les seues Corts d’Honor i acompanyants, a la Plaça de Bous, amb la participació de la Regina i Dames d’Honor 2022 i l’assistència del Sr. Rector, Autoritats, Regines de pobles veïns, convidats i poble en general.

DISSABTE, 8 JULIOL

8:00 h. Despertà acompanyada per la dolçaina i tabal.

11:30 h. Parc infantil aquàtic i festa de l’espuma, per a xiquetes i xiquets, al recinte del Prado. Hi haurà monitors de vigilància.

12:00 h. Passacarrer de la Comissió, Regines, Corts d’Honor i acompanyants per la zona del casc antic d’Ondara, fins al recinte del Prado, acompanyats per la Xaranga “Me’n fot”. T’esperem a l’hora del vermut als voltants del Prado.

19:00 h. Gran desfilada de carrosses, comparses i cavalcadures, acompanyats per la banda juvenil de la U.M. d’Ondara, la Xaranga TRMN2 BAND, el grup de percussió Ondarattack i D’Ondara, colla de dolçaines i tabals.

Premis carrosses: 1r-500€, 2n-400€, 3r-300€

Premis comparses: 1r-400€, 2n-300€, 3r-200€

Premis cavalcadures: 1r-300€, 2n-200€, 3r-100€

El jurat es reserva el dret de deixar deserts els premis que crega oportuns.

Eixida des del Col·legi Sanchis Guarner i, seguint l’itinerari de costum, finalitzarà al Prado, on s’efectuarà el lliurament de premis.

22:30 h. Sopar popular al voltant del Prado. La Comissió facilitarà sopar, taules i cadires als assistents. El vi serà gentilesa de Bodega Aguilar. Hi haurà servei de “mojitos” en acabar el sopar.

Els tiquets per poder assistir al sopar els repartirà, anticipadament, la Comissió de Festes 2023.

00:00 h. Espectacular revetlla a càrrec de l’orquestra Vértigo, davant del Prado.

DIUMENGE, 9 JULIOL

9:00 h. Santa Missa a l’Església Parroquial Santa Anna.

10:30 h. Recollida de les Regines, Corts, acompanyants, Festers i Autoritats a càrrec de la TRMN2 Band.

12:00 h. Missa de malalts i impedits en honor a la Mare de Déu dels Desemparats, al Temple Parroquial Santa Anna, cantada pel “Cor Parroquial”. Comptarem amb l’assistència dels majors de la Residència Mare de Déu de la Soledat i i tindrem l’administració del Sagrament de la unció de malalts a qui ho sol·licite.

A continuació, visita a la residència “Mare de Déu de la Soledat”, per oferir un obsequi als nostres majors acompanyats per la xaranga TRMN2 Band.

18:30 h. Recollida de les Regines, Corts d’Honor, acompanyants, Comissió de Festes i Autoritats, a càrrec de la U.M. d’Ondara, fins a l’Església parroquial de Santa Anna.

19:30 h. Concentració a l’Església Parroquial de Santa Anna de veïnat, Comissions altres anys, associacions del poble, altres col·lectius, Regines 2023 amb les seues Corts i Acompanyants, Comissió de Festes 2023, Sr. Rector i Autoritats, per dirigir-se a l’Ofrena. Es seguirà l’itinerari en direcció a l’interior de la Plaça de Bous.

20:00 h. Ofrena de flors a la Ntra. Patrona, la Mare de Déu de la Soledat, a l’interior de la Plaça de Bous. Una vegada finalitzada l’ofrena, es dipararà una mascletà nocturna de la pirotècnia Ricasa. A continuació, solemne trasllat de la Mare de Déu de la Soledat fins l’Església Parroquial de Santa Anna, on es cantarà l’himne a la Nostra Patrona.

22:30 h. Sopar Popular acompanyat de l’espectacle “The Talent”. La Comissió facilitarà sopar, taules i cadires als assistents. Després del sopar, s’oferirà un pastís gegant. El vi i cava serà gentilesa de Bodegas Leopoldo.

Per poder gaudir totes i tots de l’espectacle, les taules i cadires ja estaran preparades i no es podran efectuar moviments. Per reservar l’espai, es repartiran tiquets anticipadament per la Comissió de Festes 2023.

DILLUNS, 10 JULIOL. Festa de la Stma. Mare de Déu de la Soledat

8:00 h. Volteig general de campanes.

9:00 h. Santa Missa de l’Aurora, a l’Església Parroquial de Santa Anna.

10:00 h. Recollida de les Regines, Corts, Acompanyants, Festers i Autoritats, a càrrec de la xaranga TRMN2 BAND i la U.M. d’Ondara.

10:30 h. Santa Missa a l’Església Parroquial de Santa Anna.

12:00 h. Missa solemne en honor a la Mare de Déu de la Soledat, a l’Església Parroquial de Santa Anna, cantada pel “Coro capilla Santísima Virgen de la Soledad” amb l’assistència de les Regines, Corts, Acompanyants, Comissió de Festes 2023 i Autoritats. En finalitzar, es procedirà a la primera ofrena sonora amb pirotècnia aèria i terrestre, amb el volteig de la campana dedicada a la Mare de Déu de la Soledat, acompanyada d’una gran traca al voltant del casc històric. A continuació, s’oferirà un Vi d’Honor a l’eixida de l’Església Parroquial, on estan convidats tots els veïns i veïnes de la vila d’Ondara i Autoritats.

17:30 h. Partida de pilota al trinquet, a benefici de la Residència Mare de Déu de la Soledat

19:00 h. Recollida de les Regines, Corts, Acompanyants, Comissió i Autoritats per la U.M. d’Ondara i l’Associació Musical La Piedad d’Oliva.

21:00 h. Solemne processó en honor a la Ntra Patrona, la Mare de Déu de la Soledat, per l’itinerari de costum, acompanyada per la U.M. d’Ondara, l’Associació Musical La Piedad d’Oliva i D’Ondara, Colla de dolçaines i tabals.

En arribar la Santíssima imatge de la Mare de Déu al Convent, hi haurà un llançament de focs artificials des del Moll del Prado. La processó finalitzarà a l’interior de la capella amb el Cant de l’Himne a la nostra Patrona i llançament de 21 salves.

Seguidament, es nomenarà la nova Comissió de Festes del proper any 2024.

Agraïm la col·laboració de tots els veïns i veïnes que desitgen engalanar els carrers i balconades, així com obsequiar amb pètals de flors al pas de la Santíssima imatge de la Mare de Déu.

DIMARTS, 11 JULIOL

20:00 h. Santa Missa de rèquiem a la capella del Cementeri Parroquial, en sufragi de tots els difunts d’Ondara.

DIUMENGE, 16 JULIOL (PROGRAMACIÓ DEL CENTENARI)

19:00 h. Al llançament de les 21 salves, Solemne Processó de Trasllat de la Mare de Déu de la Soledat al Cementeri Parroquial d’Ondara.

Una vegada aplegada la imatge al Camp Sant, tindrà lloc la Santa Missa de Rèquiem, a la Capella exterior, en sufragi de tots els difunts d’Ondara que han venerat i fet possible la Fe i estima del nostre poble a la seua Patrona.

En aquest acte, tindrà lloc la benedicció d’un retaule de ceràmica commemoratiu de la imatge de la Soledat.

En finalitzar, Solemne Processó de Trasllat i tornada de la imatge al Convent, donant per finalitzat tots els actes commemoratius del Centenari.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *