Medi ambient

Pego i Les Valls protagonista de jornades per a la recuperació ambiental després de l’incendi

A l’agost del 2022 va haver un gran incendi a la Marina Alta amb més de 13.000 ha cremades. Aquesta catàstrofe va afectar als cinc pobles que conformen la zona coneguda com Pego i Les Valls, formada pels municipis de La Vall d’Ebo, La Vall d’Alcalà, Pego, l’Atzúbia i La Vall de Gallinera. Havent transcorregut un temps prudencial, arriba el moment d’establir una estratègia d’intervenció sobre el medi i els seus recursos naturals.

A través d’aquest projecte es promourà la posada en valor del patrimoni natural a través del foment del lligam de les persones amb el territori. Així, amb accions destinades a promoure el turisme rural i l’ecoturisme als espais naturals i rurals de Pego i les Valls, es pretén encetar un fil conductor que unisca els territoris afectats per l’incendi i els dote de contingut per a donar a conèixer el seu potencial com a espai únic i singular. Tanmateix, i a través d’activitats turístiques, es vol fomentar l’educació ambiental dirigida especialment als centres educatius i a la població de la comarca i voltants. És per això que el projecte vol inventariar, reunir i planificar tant les iniciatives que actualment funcionen en el territori, com ara de noves que puguen ajudar a recuperar-se de l’incendi patit. Però sobretot a tenir un model de territori respectuós, humà i compromès amb una ruralitat viva i sostenible. Un document que plantege una estratègia a seguir, amb accions concretes de tot tipus on un altre model de turisme, sostenible i de territori, siga el fil que col·labore a lligar-ho tot.

Els objetius són:

  • Recuperar-se d’un drama com ha estat l’incendi forestal patit, mitjançant un nou planejament territorial motivador, il·lusionador i generador d’accions positives per al territori mitjançant un fort vincle a una proposta de model turístic sostenible i de territori.
  • Disseny d’una estratègia d’intervenció de dinàmiques sostenibles lligades al medi natural i rural que afavorisquen l’economia local mitjançant el turisme sostenible.
  • Posada en valor, mitjançant un catàleg de propostes i actuacions, el patrimoni natural i el medi rural de Pego i les Valls a través del turisme rural i l’ecoturisme.
  • Difusió dels beneficis del turisme rural, dels espais naturals i de la ruralitat de Pego i les Valls cap a la resta de pobles de la comarca i comarques veïnes.
  • Foment de l’educació ambiental als centres educatius de la Marina Alta i voltants a través d’accions ecoturístiques i de turisme de sensacions amb l’entorn afectat per l’incendi.

QUÉ ANEM A FER?

Actualment estem a la fase inicial de treball de camp; identificarem les iniciatives que s’estan realitzant actualment i les necessitats relacionades amb un model de territori sostenible i responsable i amb el foment del turisme rural i l’ecoturisme al territori afectat per l’incendi. Ens reunirem amb les organitzacions a cadascun dels cinc municipis afectats que conformen la mancomunitat, a través de Taules de Participació. Es realitzaran reunions i grups de treball amb entitats rellevants del territori (alcaldies, associacions, entitats afectades, etc.) i persones clau.

QUAN?

La Vall d’Ebo: divendres 21, a les 19 h, a l’Ajuntament

Pego: dimecres 26 a les 10:30 h

L’Atzúbia: dimecres 26 a les 17:30 h, al Centre Cultural Ausiàs March

La Vall de Gallinera: dimecres 26 a les 19:30 h, a l’Ajuntament

La Vall d’Alcalà: dilluns 24, a les 19.30h a la sala Al-Azraq

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *